El conflicte entre blocs s’allargarà. La Unió Europea ha decidit prorrogar durant sis mesos més les sancions contra Rússia amb motiu de la invasió d’Ucraïna. El Consell Europeu ha enviat un comunicat aquest dimarts en el qual detalla que les mesures continuaran vigents almenys fins a principis de l’any que ve; concretament fins al 31 de gener del 2023. En aquelles dates es tornarà a estudiar si Europa ha de mantenir aquestes sancions contra Rússia, alleugerir-les o incrementar-les.

El primer cop que la Unió Europea va introduir sancions contra Rússia va ser l’any 2014, quan el país de Vladímir Putin va prendre la decisió d’envair la península de Crimea. Les sancions es van ampliar quan el Kremlin va prémer més fort l’accelerador i el febrer del 2022 va iniciar un conflicte armat contra la totalitat del país. Entre les mesures adoptades per la UE destaquen un embargament parcial del petroli rus, la congelació d'actius a empreses i oligarques i la prohibició d'intercanviar productes tecnològics o de luxe, entre d'altres.

El passat mes de juny la Unió Europea va poder tirar endavant el sisè paquet de mesures contra Rússia per la guerra a Ucraïna. Si va tirar endavant va ser gràcies a la llum verda d’Hongria. Ara bé, els hongaresos no van donar el seu vistiplau a canvi de res. El president d’Hongria, Viktor Orbán, va donar el seu ‘Sí’ a prohibir les importacions de petroli rus que arriben per mar a canvi de treure el patriarca Kirill de l’Església Ortodoxa de la llista de personalitats sancionades per Brussel·les.

Per altra banda, Hongria també va aconseguir una excepció específica sobre l'embargament del petroli rus i, d'aquesta manera, el país d’Orbán, Eslovàquia i la República Txeca poden continuar comprant el petroli que Moscou els subministra a través de l'oleoducte Druzhba; fet que suposa que el veto només és parcial i afecta un 90% del cru que la UE importa de Rússia. A més, el pacte no especifica quan acabarà aquesta excepció, que segons el text acordat ha de ser una mesura "temporal". En declaracions a la premsa, Orbán va explicar que la postura d'Hongria sobre el religiós rus "ja se sabia des de feia temps" i va assenyalar que en la cimera dels líders europeus "ningú ha protestat" contra la seva petició.

Acord a la UE per reduir el consum de gas a l’hivern

Una de les notícies destacades d’aquest dimarts també és que els ministres d’Energia de la Unió Europea han arribat a un acord polític sobre un pla per reduir el consum de gas amb la mirada posada a l’hivern; davant l’amenaça russa de tancar totalment el subministrament d’aquesta energia. Així doncs, els estats membre han acordat reduir la seva demanda de gas en un 15% en comparació amb el consum mitjà dels darrers cinc anys entre l’1 d’agost del 2022 i el 31 de març del 2023, amb les mesures que triï cada estat.