Els líders de la UE han superat les seves diferències per demanar una "pausa humanitària immediata que condueixi a un alto el foc sostenible", a Gaza. A més, els Estats Units porten aquest divendres a vot una resolució en la qual per primera vegada demanarà específicament "un alto el foc immediat" a Gaza, després d'haver-se oposat a tres resolucions d'altres països que així ho demanaven. Ha estat el secretari d'Estat, Antony Blinken, el que ha anunciat aquest dijous al Caire que la resolució havia estat presentada al Consell, i finalment el text serà posat a votació dels quinze membres del Consell en el matí d'avui divendres.

La declaració de la UE, en una cimera de Brussel·les dijous a la nit, ha marcat la primera vegada que els líders europeus han acordat una declaració sobre l'Orient Mitjà des d'octubre. El projecte de resolució nord-americà que se sotmetrà a votació al Consell de Seguretat de l'ONU divendres al matí també reflecteix una urgència més gran en la posició de Washington. És la primera vegada que l'administració Biden presenta un llenguatge que demana un “alto el foc immediat”, tot i que continua vinculant una treva amb un acord d'ostatges.

El consell votarà sobre la resolució dels Estats Units al mateix temps que s'espera que els caps d'espionatge de la CIA i el Mossad, William Burns i David Barnea, arribin a Qatar divendres amb l'esperança d'aconseguir un acord de treva per als ostatges entre Israel i Hamàs, segons destaca el The Guardian. Parlant a Egipte, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que encara quedava una feina difícil per fer, però ha afegit: "Continuo creient que és possible".

La UE demana l'alliberament dels hostatges

La declaració de la UE exigeix “l'alliberament incondicional de tots els ostatges” per part de Hamàs, però no fa dependre la seva exigència d'aturar les operacions militars israelianes d'un acord. A Brussel·les, Charles Michel, president del Consell Europeu, ha dit que els 27 membres de la UE havien acordat "una declaració forta i unificada sobre l'Orient Mitjà" que incloïa una crida a un "accés humanitari ple i segur a Gaza".

El text de vuit paràgrafs de la UE expressa preocupació profunda pel “risc imminent de fam causat per una entrada insuficient d'ajuda a Gaza”. Segons el mateix diari britànic, un diplomàtic europeu ha destacat que el canvi en el llenguatge nord-americà en el seu projecte de resolució va ajudar a aclarir el camí cap a un consens de la UE sobre una declaració europea, permetent a països com Àustria i la República Txeca "revisar la seva posició".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!