Els Estats Units porten aquest divendres a vot una resolució en la qual per primera vegada demanarà específicament "un alto el foc immediat" a Gaza, després d'haver-se oposat a tres resolucions d'altres països que així ho demanaven. Ha estat el secretari d'Estat Antony Blinken el que va anunciar aquest dijous al Caire que la resolució havia estat presentada al Consell, i finalment el text serà posat a votació dels quinze membres del Consell en el matí d'avui divendres.

Blinken ha deixat clar que l'alto el foc aniria "vinculat a l'alliberament dels ostatges" en mans de Hamàs, encara que aquest alliberament ja no és una condició prèvia, com apareixia en les primeres versions del text que van fer circular els diplomàtics nord-americans. Els EUA han necessitat presentar sis versions diferents durant més d'un mes fins a arribar al que sembla un text de consens, però queda per veure si aconsegueix el suport de nou països i no és vetat per cap país membre permanent (en aquest cas Rússia o la Xina), dues condicions necessàries per aprovar qualsevol resolució.

L'alto el foc és "imperatiu"

El paràgraf clau de la resolució de Washington diu que és "imperatiu un alto el foc immediat i afirmat|sostingut per protegir els civils d'ambdues parts, permetre el lliurament d'assistència humanitària essencial, alleujar el sofriment humà (...) i donar suport als esforços diplomàtics per garantir aquest alto el foc en connexió amb l'alliberament de tots els ostatges". La publicació dilluns passat d'un informe de l'ONU que avisava de què 1,1 milió de gazatíes s'enfronten en qüestió de dies als nivells més greus de fam i inseguretat alimentària sembla haver accelerat els esforços diplomàtics d'EUA.. L'ambaixador francès davant de l'ONU, Nicolas de Rivière, va sortir aquell mateix dilluns a demanar acció urgent del Consell per parar la guerra "ara, no la setmana que ve", va dir de manera gràfica.

Les peticions dels Estats Units

En les anteriors resolucions vetades pels Estats Units, la diplomàcia nord-americana va criticar diversos detalls: que no recollien el dret d'Israel a defensar-se, que no condemnaven Hamàs com a "terrorista" i que de declarar-se l'alto el foc, això permetria el rearmament de Hamàs. Per això, en aquesta resolució que ara promou Washington apareixen d'alguna manera aquestes mateixes idees però en un to més rebaixat, per poder guanyar el suport de països membres com Rússia, la Xina o Algèria, que han criticat durament en les passades ocasions l'actitud nord-americana de suport sense fissures a Israel, oposat ferotgement a un alto el foc.

És cert en la nova resolució fa al·lusions precises a la protecció dels civils, l'accés d'ajuda humanitària, l'oposició a alterar el mapa de Gaza amb 'corredors de seguretat' i el rebuig del desplaçament forçós de població civil, arguments que poden aconseguir un suport unànime de tots els països. Tanmateix, també conté frases més difícils d'aconseguir consens, com la petició als estats membres que "intensifiquin els seus esforços per suprimir el finançament al terrorisme, incloent-hi restriccions al finançament de Hamàs."

En qualsevol cas, les crides a l'alto el foc procedeixen ja de totes les agenciés de l'ONU, de països musulmans, africans i asiàtics, i ara ja també de la majoria del món occidental, incloent països que en les primeres setmanes de la guerra van tenir una actitud més proisraeliana com el cas de França i el Regne Unit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!