No se sap del cert quant temps ni quants diners podria costar la reconstrucció d'Ucraïna després de gairebé 11 mesos de guerra. Ucraïna, però, vol intentar avançar i ja ha quedat clar que el turisme serà una de les vies per a la reconstrucció, que pretén convertir escenaris de la invasió russa en destinacions turístiques perquè no s'oblidi l'horror de la guerra, amb un programa que presentarà a la fira internacional Fitur a Madrid.

"Ucraïna vol convertir alguns dels escenaris que la invasió russa del país han fet famosos internacionalment en destinacions turístiques per promoure aquest sector i, alhora, ajudar que no s'oblidi el patiment i la destrucció que han patit a mans de Rússia" , ha explicat aquest dijous en un comunicat una delegació ucraïnesa que anirà a la fira la setmana que ve.

A destinacions ja conegudes com l'antiga central nuclear de Txernòbil, que el 2019 va ser visitada per més de 100.000 persones, la capital Kíiv o la ciutat patrimoni de la UNESCO Lviv, s'hi volen afegir ara "nous productes relacionats amb la guerra".

L'Agència Estatal per al Desenvolupament del Turisme d'Ucraïna treballa amb localitats com Butxa o Irpin, escenaris de matances de civils durant l'ocupació de tropes russes, ha destacat el comunicat.

Ucraïna present a la fira del turisme de Madrid

La presidenta d'aquesta entitat, Mariana Oleskiv, té previst participar en la fira, del 18 al 22 de gener, a la presentació del programa Meet Ukraine (Coneix Ucraïna) en un espai cedit de forma gratuïta pels organitzadors, el consorci IFEMA, un fet que "només es produeix en situacions crítiques com la que travessa el país".

Oleskiv agraeix el suport de molts països a Ucraïna, però afegeix que "ara necessitem que vingueu i gasteu aquí diners" per ajudar econòmicament al país mitjançant el turisme.

“Per sort, la guerra no ha destruït les infraestructures turístiques”, segons la presidenta, encara que organismes com les Nacions Unides han alertat de danys en centenars de béns culturals i històrics, com ara museus, teatres o esglésies, per la qual cosa una de les qüestions que exposarà la delegació ucraïnesa serà el patrimoni afectat per la guerra.

La missió ucraïnesa té programades entrevistes amb ambaixadors a Espanya, sobretot de països veïns d'Ucraïna, una trobada amb empresaris i reunions amb ciutats agermanades amb altres d'Ucraïna, entre d'altres activitats que busquen cooperació i acords de col·laboració amb institucions i empreses.

La 43a edició de la Fira Internacional de Turisme, Fitur, espera tornar a mostrar el creixement del sector, amb una previsió de participants propera al rècord de més de 253.000 el 2019, abans de la pandèmia.

 

Imatge principal: Soledar, vista aèria amb una imatge per satèl·lit / Efe