ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Especialistes ucraïnesos del SES, que seria l'equivalent del Tedax, han desactivat avui una bomba russa que no ha esclatat. La desactivació ha consistit en la retirada del detonador, i ha estat necessari regar l'operació amb aigua en tot moment. Segons l'exèrcit ucraïnès, es tracta d'una bomba d'aire. Des de l'inici de la guerra hi ha polèmica sobre si Rússia està utilitzant bombes de dispersió o termobàriques, a causa de la seva alta capacitat destructiva. Les bombes termobàriques, també conegudes com a bombes de combustible o bombes de buit, són armes que estan compostes per dues càrregues explosives diferents. La primera polvoritza un núvol de combustible que es barreja amb l'oxigen de l'atmosfera, mentre que la segona és l'encarregada de detonar aquest combustible, que propaga l'ona explosiva per tot el núvol. D'aquesta manera es produeix l'efecte de buit quan la combustió consumeix l'oxigen, fet que causa una explosió d'alta temperatura que succiona l'aire. L'ona expansiva té una durada significativament més gran que la d'un explosiu convencional.
El poder de destrucció de les bombes termobàriques és altíssim i per això estan prohibides per la convenció de Ginebra. L'explosió provoca una gran ona expansiva d'alta pressió i una temperatura -entre 2.500 ºC i 3.000 ºC- que volatilitza les persones que s'hi troben més a prop, i fa que els que estiguin més lluny, encara que estiguin protegits sota terra, puguin morir asfixiats a causa de la manca d'oxigen. Mentrestant, el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha advertit aquest dijous que Rússia podria desplegar armes químiques a Ucraïna, i s'ha fet ressò del temor d'alguns serveis occidentals perquè Moscou difon missatges sense proves dient els EUA o Ucraïna tenen aquestes armes sobre el terreny en conflicte.
Mentrestant, el govern de Rússia ha anunciat aquest dijous que deixarà de participar en el Consell d'Europa i ha denunciat que els països de la Unió Europea i l'OTAN que són hostils a Moscou "continuen el seu camí cap a la destrucció" d'aquesta institució "i de l'espai humanitari i legal comú europeu", segons ha denunciat el ministeri d'Exteriors rus en un comunicat. En la nota, de la qual informa l'agència oficial russa Tass, Rússia assegura que en el Consell d'Europa els països de la UE i l'OTAN abusen de la seva majoria per imposar els seus punts de vista. El ministeri ha apuntat que Moscou "no participarà" en els esforços per "transformar" el Consell d'Europa "en una altra plataforma per enaltir la superioritat i el narcisisme occidental". "Rússia no participarà en la transformació de l'organització europea més antiga" per part dels membres de l'OTAN als quals segueix obedientment el bloc de la UE. "Deixem que gaudeixin de comunicar-se entre ells, sense Rússia", ha manifestat a través del comunicat, enmig del repunt de les tensions per l'ofensiva militar llançada el 24 de febrer per l'Exèrcit rus contra Ucraïna.