Ucraïna ha acusat Rússia d'atacar la ciutat assetjada de Bakhmut amb bombes de fòsfor blanc, un component incendiari que pot provocar greus cremades si afecta les persones. El seu ús no està prohibit en accions militars, però en el cas d'objectius civils és considerat un crim de guerra. Segons ha denunciat el ministeri de defensa, els "russos han bombardejat àrees desocupades de Bakhmut amb munició incendiària". Les forces d'operacions especials d'Ucraïna han estat les primeres a denunciar l'acció, i han compartit vídeos de drons on es veu la ciutat incendiada i també com plou el fòsfor blanc, que deixa un rastre lluminós, com si es tractés de focs artificials.
No està clar de quina zona de Bakhmut es tracta ni quin dia s'hauria produït aquest atac. A les imatges difoses, captades pel que sembla per un dron de vigilància, es poden veure diversos edificis alts en flames, i altres vídeos publicats a xarxes socials mostren incendis i núvols de fòsfor blanc que il·luminen el cel nocturn. Segons una anàlisi de la BBC, es tractaria d'una zona a l'oest del centre de la ciutat, a prop d'un hospital infantil. La cadena pública del Regne Unit també ha confirmat l'ús de munició incendiària, però no ha pogut verificar que fos fòsfor blanc. Tanmateix, no és el primer cop que s'acusa Rússia de fer servir fòsfor blanc a Ucraïna, tot i que el Kremlin no ho ha reconegut en cap moment. L'any passat el secretari de premsa del Kremlin, Dmitri Peskov, va insistir que "Rússia mai ha violat les convencions internacionals" després que el president ucraïnès Volodímir Zelenski digués que s'havia utilitzat.
Not enough shells, but more than enough phosphorus.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) May 5, 2023
Ruscists are shelling unoccupied areas of Bakhmut with incendiary ammunition.
They will burn in Hell.
📷 @SOF_UKR pic.twitter.com/7oqNTumJ34
More footages of Bakhmut night shelling . Revenge will come soon! pic.twitter.com/8Ej4aiL7Ea
— SPECIAL OPERATIONS FORCES OF UKRAINE (@SOF_UKR) May 6, 2023
Què és el fòsfor blanc?
El fòsfor blanc és una substància semblant a la cera, de color blanc translúcid, que es converteix en groc quan s'exposa a la llum. S'encén en contacte amb l'oxigen, que crema a 1300 graus centígrads, i pot incendiar roba, combustible i municions. Les partícules de fòsfor blanc continuen cremant fins que es consumeixen completament o no tenen oxigen, i per aquest motiu són tan perilloses, ja que poden generar grans incendis.
En el cas de les persones, l'impacte de munició amb fòsfor blanc provoca cremades de segon i tercer grau i comporta un gran risc de mortalitat a causa de l'absorció de fòsfor a l'organisme a través de la zona cremada. Així, pot provocar danys hepàtics, cardíacs i renals i, en alguns casos, insuficiència múltiple d'òrgans. D'altra banda, el seu fum és molt tòxic i la seva inhalació provoca cremades en les vies respiratòries. Aquesta substància química s'ha utilitzat al llarg de la història, principalment per les forces nord-americanes a l'Iraq i Síria, però també per Israel el Líban o a Gaza.