Des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, diverses xarxes socials han intentat limitar la dispersió de la propaganda del Kremlin a les seves plataformes. Twitter ha estat una de les plataformes que està marcant més la informació i els comptes que considera propagandístics o afiliats amb el govern de Moscou. Al llarg dels darrers 42 dies de guerra, la xarxa social ha anat sumant noves mesures per acotar l'abast dels missatges russos adaptant-se a l'evolució del conflicte. Aquest dimecres, Twitter ha anunciat un nou paquet de mesures contra la propaganda russa i contra els crims de guerra arreu del món. La plataforma ha limitat el contingut de 300 comptes oficials del govern rus, inclòs el del president Vladímir Putin, segons la BBC. També limitarà i retirarà les imatges que siguin identificades com de presoners de guerra.
Twitter ha estat molt limitat pel Kremlin a Rússia, però aquests bastons a les rodes no han impedit a la companyia prendre mesures per limitar l'avenç del discurs oficial del govern rus tant dins com fora de les seves fronteres. Segons publica la BBC, Els tuits dels comptes marcats per la plataforma com a part del govern rus no seran amplificats, és a dir, no es promocionaran al Timeline dels usuaris o apareixen en notificacions. L'empresa no limita aquesta decisió només a Rússia, ja que afirma que els estats que limitin l'accés gratuït a la informació estaran subjectes d'aquest bloqueig. Segons Yoel Roth, directiu de Twitter, la companyia "fa anys que treballa per afegir context als comptes governamentals", ara han decidit no amplificar ni recomanar "comptes governamentals pertanyents a estats que limiten l'accés a la informació gratuïta i estan involucrats en conflictes armats interestatals".
Limitant les imatges de presoners de guerra
D'ençà que Rússia va començar la invasió a Ucraïna, Twitter ha anat actualitzant les mesures que prenia per controlar els discursos sobre la guerra que s'escampaven per la seva plataforma. Entre les darreres modificacions hi ha la protecció de la imatge dels presoners de guerra. "Ens guiem pel dret internacional humanitari, concretament per l'article 13 de la Convenció de Ginebra III (sobre la protecció dels presoners de guerra de qualsevol maltractament físic o psicològic o amenaça, i inclou la prohibició d'humiliar-los) i no volem que s'utilitzi Twitter per part dels actors estatals per infringir aquesta llei", ha assegurat la companyia en un comunicat. Aquesta mesura s'aplicarà més enllà del conflicte a Ucraïna.
L'ús de les imatges de presoners de guerra s'ha donat tant en el bàndol ucraïnès com en el rus. Organitzacions de Drets Humans han denunciat aquesta pràctica tant per part d'Ucraïna com per Rússia. La imatge dels presoners de guerra no pot ser usada per fins propagandístics, ja que es considera que això viola el seu dret a ser tractats de forma humana, com recull la Convenció de Ginebra.