La televisió francesa, France 3, en el seu programa Aqui Sem demostra que saber català obre portes en el món laboral. El programa ha mostrat el cas de dos joves, que el fet de parlar català els ha permès l'entrada a la vida activa, i el que és encara més important treballar del que els hi agrada.

 

 

 

 

Música en català

És el cas del Julio, músic, autor, compositor i intèrpret, que acaba de començar la seva segona temporada a France Bleu Pays Catalan com a cronista. Cada setmana ens encanta amb el seu blind test on els oients han de reconèixer una cançó francesa o internacional que Julio ha adaptat al català. El jove ha cantat des de sempre en català i utilitza aquest espai del programa perquè la gent pugui escoltar cada dia un tema conegut en català, a més considera "que a la gent li interessa escoltar en català". Quan el van trucar per col·laborar al programa no cantava, però s'encarregava de fer una espècie d'agenda cultural i de mica en mica ha pogut desenvolupar la secció en la qual canta. Considera que hauria estat més difícil sense haver parlat català. 

El català a la llar d'infants

La Sibil·la treballa a una casa d'assistents maternals (MAM) en immersió lingüística 'Can Mainada' a Perpinyà, on la llengua de comunicació amb els nens és el català. Està encantada, ja que treballar amb infants sempre ha estat el que ha volgut fer, i tal com explica ella mateixa que a més sigui en català "és un somni". En el seu cas, va començar fent pràctiques en aquest centre, i quan es va assabentar que buscaven a una persona es va postular, va fer la formació d'assistenta maternal. 

En aquest mateix centre, estan cercant una quarta assistenta maternal, però no són capaços de trobar-la. Les oportunitats de trobar feina en català, existeixen. La gran majoria de cops, el problema és que sovint manquen els candidats que sàpiguen parlar el català.

Immersió lingüística 

La televisió francesa ha demostrat la importància que pot tenir el català a l'hora de trobar feina, coincidint amb el moment convuls en el qual es troba la llengua catalana a Espanya. Aquest dissabte es va celebrar una manifestació amb 35.000 persones a Barcelona per defensar la immersió lingüística i el català a l'escola. Aquests últims dies, d'ençà de la sentència del Tribunal Suprem en què s'imposava un 25% del català a les aules, els atacs a la llengua s'han anat succeint. El cas més mediàtic ha tingut lloc a Canet de Mar, on els pares d'un nen han exigit que s'apliqui la sentència del Suprem a la classe del seu fill de P5. 

 

Imatge principal: una captura del programa de France 3 amb els protagonistes / @f3payscatalan