Turquia mai ha estat un país exemplar en llibertats i actituds democràtiques, però des de l’intent fracassat de cop d’Estat de l’estiu, les prohibicions i les represàlies per part del govern conservador estan a l’ordre del dia. Recep Tayyip Erdogan, reforçat després del referèndum de fa dues setmanes, continua restringint els drets dels ciutadans de Turquia a marxes forçades. La darrera mesura, per inversemblant que pugui semblar, prohibeix emetre els programes de cites televisius.

 Aquest tipus de programes són molt populars al país i, per prohibir-los, l’executiu d’Erdogan s’ha emparat en l’estat d’emergència imposat després de l’intent d’assaltar el poder per part d’un grup de soldats el juliol passat. El Govern ha publicat un decret en el diari oficial en el qual argumenta que aquest tipus de programes “en què es troben homes i dones que busquen parella i estimulen les cites o l’amistat” no es poden autoritzar perquè atempten contra “la noblesa i la santedat de la família”.

Cap de setmana de represàlies

Aquesta censura, però, no ha estat l’única acció d’Erdogan aquest cap de setmana. Ahir, el Govern va bloquejar tots els accessos a les pàgines de Viquipèdia. I, aquest mateix dissabte, es van acomiadar gairebé 4.000 funcionaris, acusats d’estar relacionats amb el predicador Fethullah Güllen, sospitós d’estar darrere del cop d’Estat. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat