El republicà Kevin McCarthy ha estat destituït aquest dimarts com a líder de la Cambra Baixa dels Estats Units després d'una moció en contra presentada per un membre del seu propi partit en represàlia per concessions efectuades als demòcrates, ha informat l'agència Efe.

La resolució, introduïda dilluns per l'ultraconservador Matt Gaetz, ha estat aprovada per 216 vots a favor i 210 en contra, fent història en ser la primera vegada que una moció d'aquest tipus tira endavant. McCarthy serà substituït de forma interina pel també republicà Patrick McHenry, representant del desè districte de Carolina del Nord.

Gaetz, oposat des del principi a la nominació de McCarthy com a líder, havia amenaçat durant mesos amb activar el procés per treure'l del lloc i aquesta amenaça es va accelerar el cap de setmana passat, després que McCarthy es recolzés en vots demòcrates per tirar endavant la llei que ha ampliat durant 45 dies el finançament de l'Administració en temes clau i va evitar així un tancament del Govern.

Encara que McCarthy ha avançat aquest dimarts que confiava a tenir prou suport per seguir al capdavant, la seva sort va començar a torçar-se quan el líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries, va instruir els membres de la seva bancada a votar per revocar-lo. Des de les eleccions de mig mandat del novembre passat, els conservadors tenen en aquesta cambra 221 escons i els demòcrates 212. La moció necessitava ser aprovada per majoria simple.

Els afins a Doland Trump

Gaetz forma part del Freedom Caucus (Caucus de la llibertat), l'ala del Partit Republicà més afí a l'expresident Donald Trump (2017-2021). Activar la moció de censura requeria només que la impulsés un legislador, sigui demòcrata o republicà, i que aquesta votació arribés a la majoria simple. Com que hi ha dues vacants a la Cambra de Representants, aquesta xifra se situava en 217 vots.

Només dos presidents més de la Cambra de Representants a l'últim segle han estat sotmesos a una moció en contra seva, totes dues sense èxit: contra els també republicans Joseph Cannon el 1910 i John Boehner el 2015. En aquesta darrera ocasió no es va arribar a sotmetre a vot, però la seva presentació va ser un detonant per a la dimissió de Boehner mesos després.

Les normes de la Cambra de Representants

Les regles de la Cambra de Representants estableixen que n'és el mateix president qui ha d'elaborar una llista amb els seus possibles substituts en cas que el seu lloc es declari vacant. Aquest llistat es fa públic només en cas que aquesta situació es compleixi i la persona escollida actua de manera interina fins a l'elecció del nou líder.