El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat noves "poderoses" sancions contra l'Iran fins que "canviï el seu comportament" i ha assegurat que continua avaluant "opcions" per respondre a l'atac contra bases militars nord-americanes a l'Iraq.

Ho ha fet en una compareixença aquest dimecres des de la Casa Blanca on s'ha dirigit a tot el país després que aquesta matinada la república islàmica hagi atacat amb míssils de curt i mitjà abast dues bases a l'Iraq on hi havia tropes nord-americanes.

"Mentre continuem avaluant opcions, els Estats Units immediatament imposaran sancions addicionals contra el règim iranià. Aquestes sancions estaran en vigor fins que l'Iran canviï el seu comportament", ha avisat el mandatari.

Trump també ha confirmat que durant l'atac no hi va haver "baixes mortals" i que el dany material ha estat "mínim". "Cap nord-americà no va patir danys en l'atac d'ahir a la nit. No hem patit baixes mortals", ha dit Trump envoltat per l'alt comandament militar.

El president nord-americà també ha donat un toc d'atenció als principals països europeus, la Xina i l'OTAN. "Ha arribat el moment en què el Regne Unit, França, Alemanya i la Xina trenquin l'acord nuclear amb l'Iran". Pel que fa a l'OTAN, Trump ha demanat que "s'impliqui molt més en el procés a l'Orient Mitjà".

El màxim dirigent nord-americà també s'ha preocupat de parlar del general iranià Qasem Soleimani, l'assassinat del qual ha provocat l'escalada de violència entre ambdós països. Trump l'ha definit com "el principal terrorista del món" i ha acusat el règim iranià "d'esponsoritzar el terrorisme".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat