El Pentàgon ha informat que més d'una desena de míssils balístics han impactat en les últimes hores en dues bases aèries que acullen tropes nord-americanes a l'Iraq, i ha assegurat que és clar que els coets "es van llançar des de l'Iran".

Un portaveu del Pentàgon, Jonathan Hoffman, ha afirmat en un comunicat que encara no és clar si hi ha hagut víctimes, i ha precisat que l'atac, una possible represàlia de l'Iran per l'assassinat per part dels EUA del general Qasem Soleimani, es va produir contra les bases d'Al Asad i Erbil.

"És clar que aquests míssils van ser llançats des de l'Iran i dirigits contra almenys dues bases militars iraquianes", ha agregat la nota, i ha precisat que estan treballant en les avaluacions inicials dels danys.

Segons el Pentàgon, en aquestes bases s'hi estan tropes nord-americanes i de la coalició. "Aquestes bases han estat en màxima alerta a causa dels senyals que el règim iranià planejava atacar les nostres forces i interessos a la regió", ha afegit en la declaració.

La Casa Blanca, per la seva banda, ha anunciat que el president nord-americà, Donald Trump, ha estat informat de l'atac i que es manté en contacte amb el seu equip de seguretat nacional.

"Estem al corrent dels informes d'atacs contra les instal·lacions nord-americanes a l'Iraq", ha assenyalat la secretària de Premsa de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, al seu compte de Twitter.

El desembre del 2018, Trump va visitar juntament amb la seva esposa, Melania, la base aèria Al Asad, situada a l'oest de Bagdad.

Hores abans de tenir notícia de l'atac, el governant nord-americà havia descartat que planegés treure pròximament les tropes de l'Iraq i havia retirat la seva amenaça d'atacar objectius culturals iranians, en comprometre's a "obeir les lleis" internacionals en aquest sentit.

"En algun moment volem sortir (de l'Iraq), però aquest no és el moment adequat", ha subratllat Trump, en afegir que aquesta retirada "seria el pitjor que li pot passar a l'Iraq" perquè ampliaria la "presència" de l'Iran al país.

Els Estats Units tenen entre 5.000 i 6.000 militars a l'Iraq, segons diferents estimacions, i l'assassinat el passat dia 3 del general iranià Qasem Soleimani en una operació del país a Bagdad ha augmentat la pressió al país àrab a favor d'una retirada de les tropes internacionals.