El president dels Estats Units, Donald Trump, ha tornat a carregar contra el magnat sud-africà Elon Musk: "Pot haver rebut, amb diferència, més subsidis que qualsevol altra persona de la història, i sense aquestes ajudes, probablement hauria de tancar i tornar a Sud-àfrica". Aquest nou atac de Trump contra qui va ser un antic aliat —important donant de la campanya republicana i fins fa poc assessor del govern— ha arribat a través d’un missatge publicat a Truth Social. El president s’ha referit especialment al projecte pressupostari que vol aprovar abans de divendres i que, segons Musk, només contribuirà a augmentar el deute dels Estats Units.
En el seu missatge, Trump ha advertit que si s’acaben els subsidis, també ho faran "els llançaments de coets, els satèl·lits i la fabricació de cotxes elèctrics", afegint que el país estalviaria "una fortuna". "Elon Musk sabia, molt abans de donar-me suport com a president, que jo m’oposava fermament a l’obligatorietat dels vehicles elèctrics. És una idea ridícula, i sempre ha estat un punt clau de la meva campanya. Els cotxes elèctrics estan bé, però ningú no hauria d’estar obligat a tenir-ne un", ha afirmat Trump.
L'advertència d'Elon Musk
Per la seva banda, Elon Musk va advertir dilluns els legisladors republicans que "perdran les primàries l’any vinent" si donen suport al megaplà pressupostari i de retallades fiscals proposat per Trump. "A tots els membres del Congrés que van fer campanya prometent reduir la despesa pública i que ara voten a favor de l’increment més gran del deute de la història els hauria de caure la cara de vergonya. I perdran les primàries, encara que sigui l’última cosa que faci en aquesta Terra", va escriure Musk.
El Senat està immers en el procés d’esmenes al projecte pressupostari, el qual inclou punts clau de l’agenda de Trump com ara reduccions d’impostos, retallades en la despesa pública i un augment del pressupost en defensa i control migratori. Tot i això, no està garantit que els 53 senadors republicans hi donin suport.
El paquet pressupostari i fiscal del president dels Estats Units, al qual es refereix com el "gran i bell projecte de llei", promet deduccions rècord, retallades en programes socials, propines lliures d'impostos, una major despesa en defensa i seguretat fronterera o gravàmens sobre les energies renovables o les remeses. El projecte ha estat durament criticat pels experts a causa de la seva viabilitat real i al fet que fomentaria una nova carrera armamentística, amb països com la Xina o Rússia optant per ampliar arsenals per tenir capacitat potencial de penetrar aquest nou escut.