L'expresident dels Estats Units Donald Trump haurà de pagar una multa de 355 milions de dòlars —gairebé 330 milions d'euros— per diversos casos de frau en la seva empresa familiar, l'Organització Trump, segons ha sentenciat aquest divendres un tribunal en l'estat de Nova York. El jutge Arthur Engoron, a més, ha prohibit al magnat ocupar càrrecs en qualsevol empresa amb seu en l'estat ni sol·licitar préstecs durant un període de tres anys. S'espera que Trump recorri la decisió, però de moment no s'ha pronunciat.

La multa es divideix en diversos càrrecs a Trump i a les seves empreses, als seus dos fills grans i a un antic executiu de la companyia, tots ells acusats per la Fiscalia d'inflar xifres d'actius per aconseguir avantatges amb companyies d'assegurances i bancs. Engoron ja els havia considerat a tots ells responsables de frau en una decisió sumària, abans que comencés el judici civil. "La seva completa falta de penediment i remordiment ratlla en el patològic", va arribar a escriure el magistrat en la seva decisió. Donald Trump Jr. i Eric Trump, hauran de pagar quatre milions de dòlars —3,7 milions d'euros— per ser responsables d'una sèrie de càrrecs de frau civil, entre ells l'emissió d'estats financers irregulars o la falsificació de registres comercials. Cap dels dos no podrà ocupar càrrecs com a funcionaris o directors d'empreses durant dos anys. De la mateixa forma, l'exdirector financer de l'Organització Trump, Allen Weisselberg, haurà d'abonar un milió de dòlars —uns 928.000 euros.

Si bé el jutge ha inhabilitat l'exmandatari, no ha dissolt l'Organització Trump, que va inflar el seu patrimoni net personal en 3.600 milions de dòlars —uns 3.300 milions d'euros— entre 2011 i 2021, segons la Fiscalia. Tanmateix, ha nomenat un càrrec independent per vigilar els resultats financers de l'empresa, segons ha recollit la cadena CNN.

Després del veredicte, l'advocada del magnat, Alina Habba, ha subratllat en un comunicat que apel·laran la decisió davant d'una "manifesta injustícia" i ha defensat que es tracta d'una "caça de bruixes" que va començar "molt abans" que la fiscal general de Nova York, Letitia James, "posés un peu" a la seva oficina. James va sol·licitar tant a Trump com a la seva empresa abonar un total de 370 milions de dòlars per "enriquiment il·legal" i per inflar el valor dels seus béns en documents financers durant més d'una dècada. L'origen del cas es remunta a 2019, quan l'antic advocat de l'empresa, Michael Cohen —qui va ser a més l'encarregat de fer els pagaments irregulars a l'actriu porno Stormy Daniels- va plantejar preguntes sobre el seu estat financer davant del Congrés.