El president dels EUA, Donald Trump, ha aconseguit aquest dilluns col·locar al Tribunal Suprem la seva nominada, la jutgessa conservadora Amy Barrett, i consolidar així la majoria dretana per a les dècades venidores en la cort més important del país.

Barrett ha estat confirmada aquesta mateixa nit al Senat i tot just una hora després ha jurat el càrrec a la Casa Blanca de la mà del seu nou col·lega Clarence Thomas, considerat el jutge més conservador -almenys fins ara- a l'Alt Tribunal.

"Treballaré sense cap temor ni favor. Ho faré amb independència tant dels poders polítics com de les meves pròpies preferències", ha assegurat Barrett després de jurar el càrrec en un breu discurs en el qual ha tingut paraules d'agraïment tant per a Trump com per als senadors republicans.

La cerimònia ha estat semblant a la de la seva nominació, fa just un mes, en la que es va propagar el coronavirus entre senadors, funcionaris i potser el propi Trump, encara que aquesta vegada els assistents han anat pràcticament tots amb màscares i s'han assegut guardant distàncies.

L'última herència de Trump?

La confirmació de Barrett aquest dilluns al Senat arriba després d'un precipitat i polèmic procés que es va iniciar el 18 de setembre passat amb la mort als 87 anys de la carismàtica jutgessa Ruth Bader Ginsburg, símbol del feminisme i el progressisme.

Davant de la possibilitat de perdre tant el Senat com la Casa Blanca a les eleccions de la setmana que ve -com apunten tots els sondejos-, Trump va nominar a Barrett sense demora el 26 de setembre, abans fins i tot que fos enterrada Ginsburg, el desig pòstum de la qual va ser que el seu reemplaçament l'escollís el president sortit de les urnes.

Trump i Amy Coney Barrett 2 EFE

Amy Coney Barrett jura el càrrec / EFE

Els demòcrates es van oposar a Barrett tal com els republicans es van oposar durant l'últim any de Barack Obama a confirmar al seu nominat per al Suprem, Merrick Garland, però ara, amb minoria al Senat van acabar per concedir que no podien fer res per evitar-ho.

Finalment 52 republicans han confirmat aquest dilluns a Barrett per al seu nou càrrec vitalici, mentre que 47 demòcrates i la republicana Susan Collins (que es juga la seva reelecció la propera setmana en l'estat demòcrata de Maine) han votat en contra.

Un Suprem més conservador

Els republicans han aprofitat així el seu control sobre l'Executiu i sobre el Senat per decantar encara més a favor seu el Suprem, que amb l'arribada de Barrett queda amb sis magistrats conservadors i tres progressistes.

Trump, de fet, ha aconseguit confirmar en tot just quatre anys al poder a tres d'aquests jutges, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Barrett, una fet molt inusual en un sol mandat.

El fet que aquests càrrecs siguin vitalicis i la joventut dels nous magistrats nominats per Trump inclina a la dreta la composició del Suprem probablement durant dècades, amb les seves conseqüents decisions en temes com l'avortament, la salut pública o la immigració.