La Cort Suprema israeliana ha rebutjat el recurs de l'Associació de Premsa Estrangera (FPA) a Jerusalem, que demanava a Israel que autoritzés l'accés independent dels periodistes a Gaza per cobrir la guerra oberta amb Hamàs. Malgrat reconèixer la violació de la llibertat de premsa, el tribunal argumenta que les restriccions estan justificades per motius de seguretat. Al mateix temps, dona suport a les afirmacions de les autoritats de Defensa israelianes, que argumenten riscos pels periodistes en temps de guerra i possibles amenaces a la seguretat dels soldats a causa de la divulgació de posicions militars.

Des de l'organisme judicial justifiquen el veto assegurant que la coordinació per l'accés de premsa posaria també en perill al personal israelià que hauria de ser a la frontera amb Gaza per facilitar la seva entrada. Després que el Suprem fes pública la seva decisió, l'Associació de Periodistes Estrangers s'ha mostrat "decebuda per la decisió del tribunal", i consideren "imprescindible" que la premsa pugui accedir de forma independent a l'enclavament palestí per poder oferir una cobertura adequada del conflicte i dels atacs israelians.

En aquest sentit, l'Associació de Periodistes Estrangers ha expressat la seva decepció i qualifica el veto de "sense precedents", especialment després de 95 dies de conflicte. Denuncien que l'accés a Gaza ha estat limitat a mitjans estrangers selectes, amb cobertures altament controlades. Des de l'inici de la guerra, els periodistes, tant locals com estrangers, han enfrontat restriccions severes, amb accés limitat supervisat per l'exèrcit israelià, generant un buit informatiu enmig del conflicte. La manca d'accés independent ha portat al fet que només els periodistes de Gaza cobreixin la situació a l'enclavament, enfrontant-se a obstacles com talls de telecomunicacions, manca d'electricitat i perill en accedir a certes zones.

Al Jazeera denuncia que Israel ataca "deliberadament" a periodistes

La televisió de Qatar Al-Jazeera ha acusat aquest diumenge Israel d'"assassinar deliberadament periodistes" després que dos dels seus redactors hagin mort en un atac aeri israelià contra el sud de l'enclavament palestí. "Condemnem enèrgicament l'atac de les forces d'ocupació al cotxe del nostre equip de periodistes palestins al nord de Rafah. L'assassinat dels nostres col·legues Mustafa Thuraya i Hamza al Dahdouh confirma la necessitat de prendre mesures legals perquè les forces d'ocupació no quedin sense càstig", afirmen des de la cadena en un comunicat.

El conflicte ha tingut un alt preu pels periodistes de Gaza, amb almenys 72 reporters que han perdut la vida a causa d'atacs israelians mentre treballaven o per bombardejos a refugis o a casa seva. El cap d'informatius de la cadena Al Jazeera a Gaza, Wael al Dahdouh, la dona del qual, una filla de 7 anys i un altre fill van morir en un bombardeig israelià al camp de refugiats de Nuseirat juntament amb 21 persones més fa unes setmanes. El mateix periodista va resultar ferit i un company seu va morir en l'atac d'un dron israelià pocs dies després mentre cobrien el bombardeig d'una escola de l'ONU a Jan Yunis, al sud de Gaza. La seva dona i el seu fill han mort a causa d'atacs i ell mateix va patir un atac mentre treballava a la Franja, en el qual va morir un company. Després d'aquests atacs, Al Jazeera va afirmar que Israel ataca "deliberadament" els periodistes.