El Tribunal d'Apel·lacions de Nova York ha anul·lat aquest dijous la condemna contra el productor de cinema Harvey Weinstein per "errors" en el procés judicial de 2020 que li va suposar una condemna de 23 anys de presó i que va ser un moment clau del moviment #MeToo contra l'assetjament i les agressions sexuals en el món del cinema i després en el conjunt de la societat. La decisió de la cort, sobre el qual no cap recurs, ha estat aprovada per una minsa majoria de 4-3 jutges, i es basa en el fet que el jutge va cridar indegudament a declarar com a testimonis a diverses dones que van assegurar haver estat víctimes del productor, quan les acusacions que van presentar no formaven part dels fets jutjats.

"El remei a aquests errors enormes és un nou judici", assenyala la decisió, que recull les opinions discrepants dels tres jutges que han votat en contra i presentat dos vots particulars annexos. Weinstein, de 72 anys, compleix dues penes de presó en un penal de Mohawk (estat de Nova York), una de 23 anys i una altra de 16, en tots dos casos per delictes relacionats amb abusos sexuals, per la qual cosa l'anul·lació d'avui no significaria en principi la seva excarceració, sinó el seu possible trasllat a Califòrnia per a complir la segona sentència. El New York Times ha afirmat haver contactat amb els advocats de Weinstein, qui no han sabut precisar si ell ja s'ha assabentat de la nova decisió judicial.

Durant el judici contra Weinstein van prestar testimoni Miriam Haley i Jessica Mann, si bé també van atestar altres tres dones alienes al judici, però que denunciaven "mals actes previs" similars. Els fiscals del cas van tractar de demostrar amb el testimoni d'aquestes altres tres dones que el famós productor de cinema presentava un patró d'abús sexual. De fet, a banda d'aquest primer judici, el febrer de 2023 va ser condemnat a altres 16 anys de presó per la Justícia de Los Angeles també per delictes de violació i agressió sexual.

La Fiscalia, en contra

Aquell primer judici de Weistein, ara anul·lat, va ser un moment clau del moviment, primer estatunidenc i després mundial, batejat com a #MeToo, i que va consistir en testimoniatges públics de dones que denunciaven haver estat víctimes d'abusos sexuals en el món de l'espectacle i en entorns de treball en general. La fiscalia de Manhattan ja ha expressat el seu disgust, i en una declaració del seu portaveu, Emily Tuttle, ha afirmat el següent: "Farem el que estigui en el nostre poder per a tornar a jutjar el cas, i ens mantenim ferms en el nostre compromís amb els supervivents de les agressions sexuals".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!