Els treballadors de la televisió italiana es planten. No volen continuar fent de megàfon ni d'amplificador del govern. El sindicat de periodistes de la televisió i ràdio públiques RAI, Usigrai, ha convocat aquest dijous una vaga per al pròxim 6 de maig contra el que defineixen com un "control asfixiant" destinat a reduir la informació a un "megàfon governamental".

La reunió amb els dirigents de l'empresa per comunicar-los les seves preocupacions va concloure sense resultats, per la qual cosa es va confirmar la pròxima mobilització i la vaga de 24 hores, amb abstenció a la feina des de les 5.30 hores del dilluns 6 de maig fins a les 5.30 hores del dimarts 7, han comunicat. 

"Els dies previs s'implementaran una sèrie d'iniciatives sindicals davant el control asfixiant sobre el treball periodístic, amb l'intent de reduir la Rai a un megàfon per al govern, l'absència en el pla industrial d'un projecte per a la informació de Rai, l'escassetat de personal a totes les redaccions (...) la manca d'estabilització dels companys temporals", es llegeix a la nota. I ha afegit: "El que és asfixiant és que n'hi ha que no es resignen al pluralisme a Rai i juntament amb alguns partits pateixen la fi del monopoli".

El punt clau per anar a la vaga

La decisió de la vaga, tot i que ja s'havia amenaçat en el passat amb aquesta possibilitat, arriba després que els dirigents de la Rai van decidir cancel·lar el monòleg sobre la festa del 25 d'abril. Dia en què se celebra l'alliberament d'Itàlia del nazifeixisme, de l'escriptor Antonio Scurati, conegut per la seva trilogia sobre el dictador feixista Benito Mussolini, al programa CheSarà.

La decisió de cancel·lar la participació de Scurati va ser titllada de “censura” per part dels partits de l'oposició que van tornar a condemnar allò que consideren la intenció del Govern ultradretà de Meloni de controlar la televisió pública i els seus continguts. Tot i això, el director de contingut de la RAI, Paolo Corsini, ha explicat en una nota que la cancel·lació es devia a un aspecte econòmic.

La Rai no està contenta amb l'etiqueta de 'Telemeloni'

L'ús dels mitjans públics per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, acusada de convertir la Rai en Telemeloni, i les candidatures fictícies dels principals líders polítics, que es presenten a les europees sabent que no aniran a l'Eurocambra, protagonitzen l'inici de la campanya a Itàlia. La líder ultradretana, que anunciarà ben aviat la seva candidatura, com fa mesos que suggereix i com ja ha fet la de l'oposició, la progressista Elly Schlein, es troba a l'ull de l'huracà, per la qual cosa els seus rivals consideren un abús dels mitjans públics i en particular de la RAI. Per ara, els treballadors han decidit plantar-se.

 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!