Teodoro Nguema Obiang Mangue, fill del dictador de Guinea Equatorial i vicepresident segon del país, ha estat condemnat in absentia pel Tribunal Correccional de París a una pena de 3 anys de presó en suspensió i a una multa de 30.000.000 d'euros, també en suspensió, per haver blanquejat diners a França. No haurà d'ingressar en presó ni pagar la multa si no reincideix. La pena contempla també que els béns confiscats per l'Estat francès a Teodorín no li siguin retornats. El fet que la pena estigui suspesa permet que el que se suposa hereu a la presidència de la república africana pugui continuar amb la seva vida normal. Tot i que això afecta greument a la seva imatge internacional no es creu que la seva carrera política es vegi perjudicada perquè és el favorit del seu pare.

La sentència

A Teodorín se'l considera culpable d'haver gastat a França 150 milions d'euros procedents de l'erari públic de Guinea Equatorial. Aquesta quantitat l'hauria obtingut mitjançant els ingressos procedents del petroli i de les concessions forestals. El vicepresident hauria invertit aquests diners en una gran casa de luxe a l'Avenue Folch de París, i també en obres d'art, cotxes de luxe i tot tipus de capricis. Aquesta sentència es dicta després de 10 anys de litigi, en base a una denúncia de les ONGs Sherpa International i Transparency International, i s'emmarca dins del procés anomenat "dels béns mal adquirits", que afecta també a les famílies dels presidents de Gabon i Congo Brazzaville. Teodorín haurà d'indemnitzar a les organitzacions denunciants amb 10.000 euros.

Persecució a l'exterior

Aquest cas judicial se suma a un de similar que va afectar als béns de Teodorín als Estats Units (i especialment a la seva casa de luxe a Malibú). En aquell cas Teodorín va confessar la seva culpabilitat i va acceptar que els seus béns fossin venuts i destinats a obres socials a Guinea Equatorial a canvi de no ser perseguit penalment. La família Obiang també ha estat perseguida a Espanya. Un jutge de Canàries investiga la família Kokorev, que presumptament es dedicava a blanquejar diners per al dictador i els seus pròxims. Queda a la presó Vladimir Kokorev, un ciutadà rus suposat cervell de la xarxa, però la seva dona i el seu fill han estat alliberats després de passar dos anys a presó, perquè encara no s'ha completat la instrucció del sumari.

Teodorín al submarí instagram

Teodoro Nguema Obiang Mangue al seu submarí particular. Foto: Instagram @teddynguema.

Pocs problemes

El judici de París era el principal maldecap de Teodorín. La justícia francesa havia decretat, durant algun temps, una ordre de recerca i captura internacional contra ell, i això el va obligar a viure reclòs a Guinea o a viatjar només a països aliats. Des que es va aixecar la suspensió de l'ordre, Teodorín ha continuat amb la seva vida de luxes. La seva defensa al·lega que recorrerà la sentència. A més a més, Guinea Equatorial ha interposat una querella contra França, al Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia, en què acusa al país europeu d'immiscir-se en un assumpte intern. La justícia francesa al·lega que no qüestiona l'activitat de Teodorín al seu país, sinó la inversió realitzada a França.