La imatge de Volodímir Zelenski porta més d'un any com una figura política de consens a Ucraïna, d'ençà que va començar la invasió de Rússia. Tanmateix, pocs mesos abans que es compleixin dos anys de l'inici del conflicte, la unitat en la política ucraïnesa comença a esquerdar-se. Segons informa El País, l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, s'ha alçat com a veu crítica contra Zelenski, de qui assegura que concentra massa poder i porta el país cap a l'autoritarisme. "Ja no ens diferenciem de Rússia, on tot depèn de l'estat d'ànim d'una persona", ha sentenciat. 

Els missatges patriòtics d'unitat entre els polítics ucraïnesos comencen a quedar enrere, i una de les persones que abandera aquest creixent descontentament contra Zelenski és l'alcalde de la capital. Klitschko ha criticat que Zelenski ha comès molts errors durant el conflicte i, fins i tot, abans, ja que considera que el seu principal error va ser no preveure la invasió. "La gent es pregunta per què no estàvem preparats per a la guerra, per què Zelenski va negar fins a l'últim moment que aquesta era possible, o per què els russos van aconseguir arribar tan ràpidament a Kíev. Hi ha molta informació que no era veritat", ha sentenciat.

L'altra gran crítica de l'alcalde de la capital cap a Zelenski és que està concentrant molt poder, deixant en un segon pla el seu Executiu i la Rada, el Parlament del país. És a dir, assenyala la concentració de poder i el personalisme de Zelenski en les seves darreres decisions. "El líder es troba còmode amb el fet que no hi ha crítiques i que controla bona part dels mitjans", ha retret Klitschko. 

Rússia colpeja la defensa ucraïnesa 

L'Exèrcit rus fustiga Ucraïna amb míssils, artilleria i drons Shahed, mentre l'arribada de l'hivern obstaculitza el moviment de tropes dels dos bàndols i alenteix les accions bèl·liques al camp de batalla. "La nit del 3 de desembre de 2023, l'enemic va atacar amb 12 vehicles aeris no tripulats d'atac Shahed des de la zona de Primorsko-Ajtarsk (Rússia) i un míssil guiat Kh-59 des de l'espai aeri sobre la regió de Belgorod", han informat les Forces Armades ucraïneses. 

L'arribada de l'hivern entorpeix les accions dels dos bàndols, segons va reconèixer al seu informe diari l'Institut d'Estudis per a la Guerra (ISW) nord-americà. "Les males condicions meteorològiques segueixen alentint el ritme de les operacions de combat d'Ucraïna i Rússia a tota la línia del front, però no les han detingut del tot", ha indicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!