Les tensions a Kosovo obliguen l'OTAN a moure fitxa. Els països membres de l'OTAN han autoritzat aquest divendres el desplegament de més tropes a la missió de l'Aliança a Kosovo i s'han expressat a més a favor de realitzar més "ajustaments" en la postura de l'operació si fos necessari després del repunt de la violència al nord de Kosovo el cap de setmana passat, informa l'agència Efe.

"Des de maig hem reforçat la presència i la postura de la KFOR. Ahir mateix el Consell de l'Atlàntic Nord va autoritzar forces addicionals per fer front a la situació actual", ha assenyalat en un comunicat el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg.

"Continuarem assegurant-nos que el nostre comandant disposa dels recursos i la flexibilitat necessaris perquè la KFOR compleixi el seu mandat. Estem disposats a realitzar nous ajustaments en l'actitud de la KFOR segons sigui necessari", ha apuntat.

L'atac d'un grup armat serbokosovar en un monestir ortodox a Banjska que es va saldar amb un policia kosovar mort, ha suposat una nova onada de tensions entre Belgrad i Pristina, que al si de l'Aliança veuen amb preocupació després que la KDFOR fos objecte d'atac al maig.

Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia el 2008 després d'un aixecament guerriller i la intervenció de l'OTAN el 1999, i acusa Sèrbia d'armar i donar suport als combatents serbis.

L'OTAN no ha detallat de forma immediata quantes forces addicionals desplegarà ni de quins països.

Un pas per enfortir la presència a Kosovo

Amb aquest pas, la coalició militar obre la porta a reforçar la seva presència a Kosovo, si bé fonts aliades assenyalen que queda per tancar molts detalls sobre aquest eventual desplegament.

Dins de l'OTAN, es reconeix la necessitat de realitzar "ajustaments" en una missió que va arribar a tenir 50.000 efectius en un primer moment i que amb els anys ha anat reduint el seu contingent. La reunió de ministres de Defensa el pròxim 12 i 13 d'octubre a Brussel·les serà la primera cita en el que aquest assumpte sigui sobre la taula.

L'Aliança ha subratllat la necessitat que les parts rebaixin les tensions al nord de Kosovo i apressa Belgrad i Pristina a comprometre's amb el diàleg facilitat per la UE, insistint que és l'"única manera" de resoldre les disputes actuals.