Un nou informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) revela que hi ha un 80% de possibilitats que es bati com a mínim un nou rècord anual de temperatura global en els pròxims cinc anys. Aquesta previsió incrementa els temors respecte a fenòmens meteorològics extrems com sequeres, inundacions i incendis forestals, cosa que agreujarà els riscos per a la salut humana, les economies i els ecosistemes.
Les temperatures pugen més de pressa del previst
El document també destaca, per primera vegada, que existeix una petita probabilitat (1%) que abans del 2030 es registri un any amb una temperatura 2 °C superior als nivells preindustrials. Tot i que aquesta probabilitat és baixa, els científics la consideren “impactant”, ja que fins fa poc es creia que aquest escenari era impossible en un termini tan curt.
L’informe sintetitza dades de 220 models climàtics de 15 institucions d’arreu del món, incloses el Met Office britànic, el Barcelona Supercomputing Center, el Canadian Centre for Climate Modelling and Analysis i el Deutscher Wetterdienst alemany. Aquests models combinen observacions meteorològiques de curt termini amb projeccions climàtiques a mitjà termini.
Segons les previsions, hi ha un 70% de possibilitats que la mitjana de l’escalfament global entre 2025 i 2029 superi els 1,5 °C respecte als nivells preindustrials. Aquest llindar marca el límit més ambiciós fixat per l’Acord de París, tot i que aquest es basa en mitjanes de 20 anys. A més, la probabilitat que aquest llindar d'1,5 °C se superi en almenys un any durant el pròxim quinquenni és ara del 86%, molt superior al 40% estimat l’any 2020.
El 2024, ja es va superar aquest límit
L’any 2024 ja es va superar aquest límit de forma anual per primera vegada, un fet que fins fa una dècada es considerava molt poc probable. A més, l’informe preveu que el 2025 serà probablement un dels tres anys més calorosos mai registrats.
Els impactes de l’escalfament no seran uniformes. L’Àrtic experimentarà hiverns 3,5 vegades més càlids que la mitjana global a causa del desglaç del gel marí. L’Amazònia patirà més sequeres, mentre que regions com el sud d’Àsia, el Sahel africà i el nord d’Europa, incloent-hi el Regne Unit, rebran més precipitacions.
Tot i aquest panorama preocupant, els científics insisteixen que encara és possible evitar els pitjors escenaris si es redueixen dràsticament les emissions de combustibles fòssils. Chris Hewitt, director de serveis climàtics de l’OMM, afirma: “Encara podem actuar. Els 1,5 °C no són inevitables”. La comunitat científica subratlla que cal actuar amb urgència i determinació per garantir un futur climàtic habitable. La finestra d’oportunitat encara és oberta, però s’està tancant ràpidament.