La llista de països que deixen de rebre gas de Rússia és cada vegada més àmplia. Aquest dilluns, l'empresa Gazprom ha anunciat que, a partir del dimarts, tallarà el subministrament de gas a GasTerra, la principal empresa proveïdora d'aquest servei als Països Baixos. El motiu pel qual ho fan és el mateix que en els casos de Finlàndia, Polònia i Bulgària, i és que les empreses de gas d'aquests territoris s'han negat a pagar en rubles als russos. GasTerra defensa que no negar-se a pagar en la moneda de Rússia implicaria "infringir les sancions imposades per la Unió Europea" i considera que això els faria assumir "excessius riscos financers". L'organització calcula que entre el 31 de maig i l'1 d'octubre (que és la data en què venç el contracte amb Gazprom) deixaran de rebre 2.000 milions de metres cúbics de gas.

Per la seva banda, Gazprom Export ha confirmat aquest tall a través d'un comunicat, una decisió que, afirmen, s'aplicarà "a partir del 31 de maig i que s'allargarà fins que es dugui a terme el pagament en correspondència amb els mecanismes establerts pel decret del president Vladímir Putin, que estableix el pagament en rubles". El Kremlin sosté que aquesta mesura serveix per "garantir l'ingrés de les divises, la seva conversió a rubles i el pagament en rubles del gas subministrat". En aquest sentit, asseguren que prop de la meitat dels importadors estrangers del seu gas ja han obert comptes a Gazprombank, que és l'entitat que permet que el pagament es faci d'acord amb el que ha dictat Putin, donat que possibilita el mecanisme de convertir la divisa que sigui a rubles.

Dinamarca penja d'un fil

A la llista de països als quals Rússia els ha tallat l'aixeta, s'hi podria sumar un cinquè actor, Dinamarca. Aquest mateix dilluns, la principal empresa proveïdora de gas del país danès, Orsted, ha anunciat a través d'un comunicat que també es nega a pagar el gas procedent del territori rus en rubles. L'organització es defensa afirmant que "no hi ha cap obligació legal en virtut del contracte" de pagar en rubles i explica que ja han traslladat a Gazprom aquesta decisió: "Continuarem pagant en euros". En aquesta línia, des d'Orsted són conscients del "risc que això suposa": "Hi ha la possibilitat que Gazprom Export deixi de subministrar gas a Orsted, però això seria un incompliment del contracte".

La companyia recorda que "com que no hi ha gasoducte que vagi directament de Rússia a Dinamarca, no podran tallar directament el subministrament de gas a Dinamarca i, per tant, encara el país podrà obtenir gas". Això sí, aclareixen que, en cas de tall, hauran de comprar més "al mercat europeu" i esperen que "això sigui possible". Per pal·liar aquests efectes, l'empresa danesa ha explicat que estan omplint les seves instal·lacions d'emmagatzematge que tenen tant a Dinamarca com a Alemanya per garantir el subministrament de gas. Finalment, Orsted manifesta que donen "ple suport" a "l'ambició" del govern de Dinamarca i de la Unió Europea de "reduir la dependència del gas rus" i potenciar la "transició ecològica del sector energètic a Europa".