La cadena alemanya Deutsche Welle (DW) ha comunicat que el passat dijous combatents talibans que estaven perseguint un dels seus periodistes van matar a trets a un dels seus familiars i en van ferir greument un altre. 

La DW no ha volgut donar gaires detalls per assegurar la seguretat del periodista i de la resta de la seva família a l'Afganistan. Tot i això, sí que ha detallat que els talibans estaven escorcollant porta per porta les cases on sospitaven que podria haver-hi el periodista que buscaven. Va ser en aquesta persecució que es va produir l'assassinat del familiar del reporter. 

La cadena alemanya ha afirmat que el periodista actualment treballa a Alemanya i que els altres familiars van poder escapar-se durant l'incident i ara es troben fugint. Peter Limbourg, director general de DW, ha assegurat en un comunicat que "l'assassinat d'un familiar d'un dels nostres editors a mans dels talibans ahir (dijous) és increïblement tràgic i il·lustra el greu perill en què es troben tots els nostres empleats i les seves famílies a l'Afganistan". 

Solidaritat professional

La DW forma part de l'Associació Federal d'Editors de Diaris Alemanys (BDZV, en les seves sigles alemanyes) amb la que s'han unit juntament amb més mitjans per demanar en una carta oberta al govern alemany que estableixi un programa de visats d'emergència per al personal afganès. "Està clar que els talibans ja estan duent a terme operacions organitzades de recerca de periodistes, tant a Kabul com a les províncies. El temps s'acaba!", ha advertit Limbourg.

L'Associació de Periodistes Alemanys (DJV, en les seves sigles alemanyes) també ha reclamat al govern germànic que prengui mesures, no només pels periodistes alemanys que es trobin sobre el terreny sinó pels col·laboradors d'aquests, com els traductors. "Alemanya no ha de quedar-se de braços plegats mentre els nostres col·legues són perseguits i fins i tot assassinats", va dir Frank Überall, president de DJV.

D'usar i perseguir 

La relació entre els talibans i els periodistes sempre ha estat tensa i perillosa, però en els últims dies ha adquirit el grau d'esperpèntica. Després de prendre Kabul amb certa facilitat, els talibans es van voler presentar davant de la comunitat internacional amb una nova imatge: menys amenaçadors, més respectuosos amb els drets humans, més inclusius. En definitiva, volien deixar enrere l'herència del seu darrer mandat als anys 90, marcat per la violència, la persecució i la repressió. 

Per tal de vendre el seu nou jo a l'estranger necessitaven els periodistes. Els primers dies després de prendre el control de l'Afganistan els talibans es van passejar davant de càmeres, platós i micròfons de periodistes locals i internacionals. Un cop deixat anar el seu missatge han apagat els focus i han tornat a les velles tradicions: perseguir periodistes 

Segons informa Reuters, diversos periodistes afganesos han denunciat que els darrers dies han patit pallisses, escorcolls a casa i acomiadaments per part dels talibans. El mateix mitjà es fa ressò del silenci d'un dels portaveus dels talibans quan ha estat preguntat sobre l'assetjament al qual el seu nou règim ha començat a sotmetre els professionals de la informació. 

Tot i això, cal recordar que el treball periodístic a l'Afganistan sempre ha estat complicat, i amb els talibans aquesta mancança crònica s'intensifica. Segons va publicar Reporters Sense Fronteres (RSF) l'abril del 2021, aquest país de l'Orient Mitjà és el 122è país de 180 amb menys llibertat de premsa. Un lloc que ostentava mesos abans de caure completament a mans dels talibans. 

 

Imatge principal: Un grup de periodistes entrevisten un exlíder mujahidí / Efe