Taiwan ha començat aquest dimecres les seves maniobres militars anuals, mobilitzant uns 22.000 reservistes que, durant els pròxims deu dies, participaran en un rigorós programa d'entrenament dirigit a enfortir les seves capacitats de defensa. L'illa del Pacífic pretén fer una demostració de la seva força amb unes maniobres úniques fins ara, tant pel que fa al nombre de militars convocats com per algunes de les activitats que es duran a terme. 

Els exercicis "Han Kuang" s'efectuaran entre el 9 i el 18 de juliol, és a dir, tindran una durada de deu dies i nou nits, el doble que l'any passat. En aquesta edició, els soldats simularan diversos escenaris, entre els quals destaquen els "bombardejos de precisió de llarg abast", un exercici enfocat a combatre una possible invasió xinesa. De fet, les autoritats taiwaneses ja han fixat el 2027 com l'any en què creuen que es pot produir l'intent d'ocupació per part del gegant asiàtic. L'exercici comptarà també amb simulacres de supervivència urbana en condicions de foc real "sense precedents" i pràctiques de guerra costanera i urbana per repel·lir possibles incursions amfíbies. Segons ha declarat el ministre taiwanès de Defensa, aquestes maniobres tenen per objectiu "demostrar a la comunitat internacional que estem decidits a defensar-nos, i transmetre a la Xina que el nostre exèrcit té la confiança i capacitat de defensar una vida lliure i democràtica".

Un dels aspectes més rellevants de les maniobres d'aquest any és que, per primer cop des de 1984 —quan es va dur a terme la primera edició—, es posarà a prova també la "capacitat de resiliència de tota la societat". Això implica simulacres urbans d'atacs aeris, evacuacions massives i protecció d'infraestructures crítiques a tot el país, amb l'objectiu de preparar la població taiwanesa davant un possible escenari de guerra total. "Només a través de la preparació podem preservar la pau", ha asseverat Tung Chi-hsing, general taiwanès. El Ministeri de Defensa Nacional del Taiwan ha informat la població de les característiques de l'exercici mitjançant un “adorable” vídeo fet amb dibuixos animats i publicat a X.

Dos països irreconciliables, una tensió creixent

Taiwan, oficialment coneguda com a República de la Xina, viu sota la pressió constant de Pequín que, des de fa temps, flirteja amb la possibilitat de prendre el control de l'illa, fent ús de la força si és necessari. Les alertes per presència d'avions xinesos sobrevolant l'espai militar taiwanès o vaixells envoltant les aigües de l'illa acostumen a ser recurrents, tensant les relacions entre dos actors que arrosseguen una llarga història de confrontació. De fet, en les 24 hores prèvies a l'inici de les maniobres militars, Taiwan va captar la presència de 31 avions militars i sis vaixells de guerra xinesos al voltant de l'illa. I la setmana passada, un coet llançat des de la Xina va travessar una secció del sud-oest del Taiwan, fent saltar totes les alarmes al país. 

A conseqüència d'això, en els últims anys Taiwan ha augmentat considerablement el seu pressupost militar, adquirint equipament d'alta tecnologia —recentment, els Estats Units van dotar a l'illa de sistemes llançacoets HIMARS de gran potència i precisió— per defensar-se davant les amenaces del gegant asiàtic. De moment, la diferència entre l'arsenal d'ambdós països encara és abismal. Tanmateix, això no garanteix l'èxit d'una possible operació xinesa amb l'objectiu d'envair l'illa. Molts crítics remarquen que, tot i la disparitat de forces, Pequín presenta dificultats logístiques i desorganització a les altes esferes de l'exèrcit, fet que posa en dubte la viabilitat de les seves aspiracions expansionistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!