En una jornada històrica, els jutges del Tribunal Suprem dels Estats Units han expressat aquest dijous reticències sobre les implicacions que podria tenir a escala nacional validar la decisió de l'estat de Colorado d'eliminar a Donald Trump de les primàries republicanes pel seu paper en l'assalt al Capitoli, el 6 de gener de 2021. En una audiència clau, seguida arreu del món, tant els magistrats més progressistes -com Sonia Sotomayor o Elena Kagan- com els més conservadors -entre ells el president del TS, John Roberts- han manifestat la seva preocupació sobre la idea que els estats, individualment, interpretin l'elegibilitat constitucional d'un candidat per un càrrec nacional, en aquest cas la presidència dels EUA. Aquest dijous el Suprem ha escoltat, durant més de dues hores, els arguments orals de totes les parts, una jornada clau de cara a les presidencials de novembre. La decisió final es farà pública a principis de març.

El president del Tribunal Suprem, el conservador John Roberts, ha expressat la seva inquietud pel fet que, si es valida la decisió de Colorado, això podria obrir la porta a intents similars en altres parts del país per desqualificar candidats, afirmant que "tot es reduirà a un grapat d'estats que decidiran les presidencials", i adverteix que aquesta situació seria "una conseqüència bastant descoratjadora".

L'audiència s'ha centrat a determinar si l'expulsió de Trump de les primàries republicanes a Colorado és constitucional i si, per tant, Trump està inhabilitat per tornar a la Casa Blanca. Tot i que la decisió del Suprem no es coneixerà avui, molts analistes creuen que els jutges, de majoria conservadora, podrien optar per no donar suport a Colorado per por d'alterar les eleccions de novembre. El representant dels votants que qüestionen l'elegibilitat de Trump, Jason Murray, ha negat que la decisió de Colorado pugui interferir a escala nacional, afirmant que, en última instància, serà el Suprem qui resolgui la qüestió per la nació. A més, ha alertat que no prendre una decisió podria portar al caos, ja que les eleccions es desenvoluparien amb la possibilitat que Trump guanyi i després sigui desqualificat per assumir el càrrec, després dels processos penals als quals s'enfronta.

Encara que la qüestió de si l'assalt al Capitoli va constituir una insurrecció no ha estat el centre de l'audiència, Murray ha argumentat que l'acte violent va estar incitat pel president en funcions i, per tant, Trump està afectat per la Secció 3 de l'Esmena 14 de la Constitució, que prohibeix a aquells que han participat en una insurrecció ser escollits per càrrecs públics. D'altra banda, l'advocat de Trump, Jonathan Mitchell, ha rebutjat aquesta idea, afirmant que l'assalt no va constituir una insurrecció i que, per tant, Trump no hauria de ser desqualificat. Mitchell també ha argumentat que l'Esmena 14 no s'aplica a Trump, ja que el text parla de "funcionaris" i no menciona els presidents.

El Suprem haurà de prendre una decisió ràpidament, ja que s'apropa el 'superdimarts' del 5 de març, quan 15 estats, incloent-hi Colorado, celebren les seves eleccions primàries. Després de la decisió sense precedents de la Justícia de Colorado, que va desqualificar Trump de les primàries, altres estats com Maine han pres mesures similars, i diverses organitzacions esperen el veredicte del Suprem per continuar amb les seves accions legals. Mentre dins el Tribunal Suprem s'hi duia a terme aquesta històrica sessió, a les portes del majestuós edifici desenes de manifestants reclamaven que els jutges inhabilitessin l'expresident. "És un traïdor" i "Trump va liderar la insurrecció", es podia llegir en algunes pancartes.

Manifestants contra Trump davant el Tribunal SUprem dels EUA / Foto: EFE
Manifestants contra Trump davant el Tribunal Suprem dels EUA / Foto: EFE

Trump reitera que no hi ha arguments en contra seva per a la inhabilitació electoral

Després de la sessió al Suprem, l'expresident dels Estats Units Donald Trump ha assenyalat que no hi ha "un cas" en contra seva per a inhabilitar-lo en les eleccions generals de novembre pròxim i que es tracta més d'un cas d'"interferència electoral dels demòcrates". En una breu roda de premsa des dels exteriors de la seva residència al sud de Florida, l'exmandatari (2017-2021) s'ha pronunciat així després de la finalització de l'audiència al Tribunal Suprem dels Estats Units que determinarà si està inhabilitat per a tornar a la Casa Blanca pel seu paper en l'assalt al Capitoli de gener de 2021. "No va ser insurrecció", va assenyalar Trump, qui al mateix temps ha posat en relleu la seva bona posició en les enquestes, tant en les primàries del partit republicà com en un eventual cara a cara amb el president estatunidenc, el demòcrata Joe Biden, qui aspira a la reelecció.