Suïssa ha tornat a demostrar ser un país excel·lent a l'hora de mediar un conflicte entre dues nacions. En aquest cas, l'èxit ha estat en l'intercanvi de dos presoners entre l'Iran i els Estats Units, dos dels països més enfrontats en l'actualitat.

Aquest doble alliberament ha estat confirmat per la Casa Blanca i pel Ministeri d'Afers Exteriors de la república islàmica aquest dissabte. Es tracta de Massoud Soleimani, iranià detingut als Estats Units, i Xiyue Wang, presoner nord-americà a Iran. 

Massoud Soleimani, professor de la Universitat Tarbiat Moddares a Teheran i especialista en cèl·lules mare, va viatjar als EUA el passat 22 d'octubre del 2018 per feines de recerca. Segons Iran, un cop allà va ser retingut sense motiu ni judici.

Per la seva banda, Xiyue Wang, investigador xines-americà, complia una condemna de 10 anys de presó acusat d'espionatge. Wang, estudiant de doctorat a la Universitat de Princeton, estava realitzant una investigació de la dinastia Qajar a Iran, i va ser empresonat l'agost del 2016.

Ambdós països han agraït la mediació al país helvètic. "Agraïts pel fet que el professor Massoud Soleimani i el senyor Xiyue Wang es retrobaran aviat amb les seves famílies. Moltes gràcies a tots els implicats, i particularment al govern suís", ha escrit via Twitter el ministre d'Afers Exteriors iranià, Mohammad Javad Zarif.

"Després de més de tres anys d'estar empresonat a l'Iran, Xiyue Wang, tornarà als Estats Units. Agraïm els nostres socis suïssos la seva ajuda en les negociacions sobre l'alliberament del senyor Wang. La prioritat dels Estats Units és la seguretat i el benestar dels seus ciutadans. Alliberar nord-americans captius és de vital importància per la nostra Administració, i continuarem treballant en la nostra tasca de portar a casa tots els nostres ciutadans retinguts a l'estranger", ha expressat la Casa Blanca en un comunicat.

La relació entre els Estats Units i l'Iran va empitjorar molt des de l'arribada al poder del president Donald Trump. La sortida de la màxima potència mundial de l'acord nuclear amb la república islàmica i les posteriors sancions al país dels aiatol·làs ha elevat molt la tensió entre els dos països en els últims anys.

Però ja va ser l'any 1980 quan els Estats Units van trencar les relacions diplomàtiques amb l'Iran arran d'un assalt a l'ambaixada nord-americana de Teheran. Des d'aleshores, Suïssa representa els interessos nord-americans en territori iranià.