Preocupació a la Unió Europea davant la guerra a Ucraïna. Els vint-i-set han acceptat incloure en la declaració de la cimera que se celebrarà a Versalles aquest dijous i divendres, la petició expressa de Suècia i Finlàndia-- estats membres del bloc comunitari, però no de l'OTAN-- sobre l'acord de defensa mútua de la UE, en el cas que Rússia els ataqui. Així ho han demanat les primeres ministres nòrdiques per carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, a la qual ha tingut accés El País. Segons el mitjà, en la carta firmada per la primera ministra sueca, Magdalena Andersson, i la seva homòloga finlandesa, Sanna Marin, demanen que la cimera europea deixi "claríssimament clar" que "la pertinença a la UE és una font important de seguretat", d'acord amb l'article 42 (7) del Tractat de la UE. 

Defensa mútua

Ara per ara, la demanda de les líders nòrdiques ha estat inclòs a l'esborrany del comunicat que es farà públic al final de la cimera: "Tenint coneixement del caràcter específic de la política de defensa i de seguretat d'alguns Estats membres, continuarem apostant per l'assistència mútua sota l'article 42 (7) del Tractat de la UE", diu el paràgraf pactat pels 27. Com que Suècia i Finlàndia no són membres de l'Aliança i, per tant, no poden invocar l'Article 5 del tractat de l'OTAN en cas que Rússia els ataqués, els dos països han recordat a la UE que sí que tenen la responsabilitat d'assistir-los sota els acords europeus. La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, ha afirmat aquest dimecres que el seu país buscarà aconseguir un consens "el més ampli possible" en els pròxims mesos sobre un eventual ingrés en l'OTAN, malgrat les reticències de Suècia a fer el mateix.

Cimera de Versalles

Els líders de la Unió Europea discutiran aquests dijous i divendres a Versalles les conseqüències de la guerra a Ucraïna i el suport a aquest país, però també com reforçar la seva pròpia posició econòmica i estratègica a llarg termini. El suport humanitari i militar a Ucraïna, com posar fi a la dependència energètica de Rússia, l'augment de la despesa de defensa, o la sol·licitud d'adhesió de Kíiv són algunes de les qüestions que s'aborden aquest dijous en la cimera informal de caps d'Estat i Govern de la UE. La cita de Versalles, concebuda en principi per la Presidència francesa de torn de la UE com un debat sobre el creixement econòmic sostenible i el seu finançament, ha quedat totalment eclipsada per la invasió russa d'Ucraïna i les respostes a llarg termini del bloc europeu. Els líders dels 27 arribaran a França després de donar una inesperada mostra d'unitat amb cinc successius paquets de fortes sancions econòmiques i polítiques contra Rússia. La UE ha activat per primera vegada la seva Facilitat Europea per la Pau per a comprar material militar per 500 milions d'euros que enviarà a Ucraïna.