La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha anunciat que farà el seu propi 1-O si el Partit Nacional Escocès (SNP) guanya la majoria a les eleccions regionals previstes pel 6 de maig, independentment de si Londres veta el referèndum acordat.

El seu partit, l'SNP, ha presentat als membres de l’assemblea nacional de la formació, un "full de ruta" amb 11 punts per avançar cap al segon referèndum d'independència

Sturgeon ha declarat aquest matí a la BBC One que vol  "fer un referèndum legal" i que per això buscarà "l'autoritat del poble escocès al maig". "Si me la donen, pretenc fer un referèndum legal per donar a la gent el dret a triar. Això és democràcia. No es tracta del que vull ni del que vol Boris Johnson", ha afegit. 

D'aquesta manera parla d'un nou enfocament, que va més enllà de l'actual impàs de la negativa de Johnson i passa a aprovar una segona votació.

Les bases del "full de ruta" 

El "full de ruta" estableix que si l'SNP pren possessió del càrrec després del maig, sol·licitarà al govern del Regne Unit una ordre de l'article 30, que segons la llei d'Escòcia del 1998 permet al Parlament d'Escòcia, a Holyrood, aprovar lleis normalment reservades a Westminster.

El document també estableix que "no hi hauria cap justificació moral ni democràtica per denegar aquesta petició" i que si el govern del Regne Unit adoptés aquesta posició, podria ser qualificada d'"insostenible tant a casa com a l'estranger". De la mateixa manera, afegeix que si Westminster no arribés a un acord, el govern de l'SNP introduiria i aprovaria un projecte de llei que permetés fer un "referèndum legal" després de la pandèmia i "s'oposaria enèrgicament" a qualsevol impugnació legal del govern del Regne Unit.

Assegura que a Escòcia són majoria independentista

Sturgeon ha assegurat que “les enquestes mostren que la majoria de la gent a Escòcia vol la independència". "Si l'SNP guanya les eleccions escoceses d'aquí a uns mesos amb la proposta de donar aquesta opció al poble, quin demòcrata podria impedir-ho amb raó?", ha plantejat. 

Una Escòcia a favor d'Europa

Un sondeig d'octubre apunta a un suport del 56% a la independència, enfront del 44% que la rebutjaria en un referèndum. El suport a l'SNP es troba al voltant del 58%.

El 18 de setembre de 2014 un 55% dels residents a Escòcia van votar a favor de la permanència al Regne Unit. El principal argument contra la independència va ser que Escòcia abandonaria la UE en cas de sortida del Regne Unit, fet que finalment va ocórrer igualment després del Brexit aprovat en referèndum el 2016 tot i la victòria del "no" a les circumscripcions escoceses.

 

Imatge principal, Nicola Sturgeon / Europa Press