L'SNP, el partit que governa a Escòcia, ja està preparant el futur de la independència del país en l'OTAN, segons informa el diari londinenc The Times. El rotatiu recull declaracions del responsable de defensa del partit, Stewart McDonald, que afirma que pensen dedicar-se a la medicina militar.

Això seria en compensació per la decisió del govern escocès de desmantellar les bases de míssils Trident del Regne Unit que estan allotjades actualment a Escòcia, concretament a Faslane. La retirada està prevista en un termini de 3 anys després d'assolir la independència, si es materialitza.

Segons The Times, l'SPD ha encarregat una investigació sobre com el futur estat podria seguir sent un actiu per a l'aliança atlàntica. L'aposta per la medicina militar seria en aquest sentit estratègica, aprofitant la infraestructura que ja hi ha al país. No amaguen que volen convertir-se en una potència internacional en aquesta matèria.

The Times 

"La medicina militar serà clau per a l'OTAN", titula The Times, que recull les intencions de l'SNP

La primera ministra Nicola Sturgeon va anunciar al novembre en la 87a conferència anual de l'SNP, que a principis d'aquest any, el govern escocès reprendrà la campanya per a la independència i començarà els preparatius per decidir el futur d’Escòcia a les urnes.

“Durant l'any vinent, iniciaré el procés necessari per habilitar un referèndum abans de finals del 2023”, va prometre Sturgeon, i va assegurar que el partit reiniciarà la campanya pel Sí a l’inici de la primavera. "Si la covid ho permet, mentre sortim de l'hivern cap a la primavera, es reprendrà la campanya per persuadir a la majoria de la gent a Escòcia que el nostre futur serà més segur amb una nació independent", va fixar.

Sobre les promeses d’Sturgeon, però, encara sobrevola la incògnita de si finalment el govern britànic permetrà que se celebri un segon referèndum. De moment, l’executiu de Boris Johnson no ha fet cap concessió i continua negant-se a permetre que se celebri, al·legant que no és una prioritat, entre altres arguments.

Davant això, Nicola Sturgeon va insistir que els han de deixar votar, conscient que aquest és un argument de molt pes a la Gran Bretanya. "El meu missatge al primer ministre és aquest: Si teniu algun respecte per la democràcia, i si teniu alguna confiança en el vostre argument contra la independència, també deixareu que el poble decideixi", va sentenciar.  “Aquest govern del Regne Unit ha tret Escòcia fora de la UE, del mercat únic europeu i de la unió duanera, tot en contra de la voluntat de la majoria que viu aquí”, va defensar. De fet, Escòcia i Irlanda del Nord van ser les dues úniques nacions on l'opció de quedar-se a la Unió Europea va guanyar a les urnes, amb un 62% i un 55,8% respectivament de vots favorables.