El ministre d'Exteriors del govern espanyol en funcions, José Manuel Albares, confirmava aquest dilluns al matí que dos ciutadans espanyols han "patit l'atac de Gaza a Israel", encara que no ha detallat en quin estat es troben. Al principi, el ministre no ha donat a conèixer la identitat dels desapareguts, perquè es volien posar en contacte primer amb els seus familiars, però ara ja es coneixen. Els dos espanyols desapareguts després de l'atac a Israel són una jove de 19 anys amb doble nacionalitat espanyola i israeliana i els familiars de la qual resideixen a Sevilla i un basc resident a un quibuts.

Segons han avançat a El Confidencial fonts diplomàtiques, aquests són els dos espanyols que estan desapareguts, amb les famílies dels quals està en contacte el Ministeri d'Afers Estrangers. La jove desapareguda és Maya Villalobo Sinvany, de 19 anys i amb nacionalitat espanyola i israeliana. En el moment de l'atac, es trobava a la base de Nahal Oz, també a prop de la frontera amb Gaza, fent el servei militar. La base israeliana de Nahal Oz apareix en diversos vídeos ocupada pels milicians de Hamàs, que es van colar a través d'una tanca fronterera.

L'altre desaparegut és Iván Illarramendi Saizar, de 46 anys, natural de la localitat guipuscoana de Zarautz, on va deixar d'estar empadronat el 1986. Segons la informació d'El Confidencial, viu a Israel amb la seva esposa, en un quibuts situat a dos quilòmetres de la franja de Gaza.

Reunió d'urgència

Els ministres d'Exteriors dels països de la Unió Europea es reuniran aquest dimarts de manera extraordinària per analitzar "la situació a Israel i a la regió", ha anunciat l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell. "Demà convocaré una reunió d'emergència dels ministres d'Afers Exteriors de la UE per abordar la situació a Israel i a la regió", ha informat Borrell al seu compte oficial de X (Twitter).

La decisió es coneix després que les morts per la nova guerra entre palestins i israelians superin el miler de morts. Serà una reunió informal, que es farà a Masqat, capital d'Oman, on els titulars comunitaris d'Exteriors tenen previst participar en un diàleg entre la UE i els països del Golf Pèrsic. Alguns dels titulars d'Exteriors comunitaris participaran en persona al consell extraordinari, i altres, per videoconferència, ha precisat un portaveu d'Exteriors de la Comissió Europea a Brussel·les.