La cimera de El Caire ha servit per constatar l’abisme de sensibilitat entre el món àrab i Occident a l’hora d’interpretar la situació dels palestins. Ara bé, de la cimera també se n'extreu una certesa: el suport a la solució del conflicte d’Israel i Palestina que passa pel reconeixement dels dos estats. Representants de 34 països i organismes internacionals, entre els quals diversos caps d’estat i de govern, com l’espanyol Pedro Sánchez i el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, han participat en una trobada organitzada pel president egipci, Abdelfatah al Sisi, a la Nova Capital Administrativa, una ciutat de nova planta situada al desert a uns 50 quilòmetres del Caire.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte i balanç de morts

La trobada s’ha celebrat paral·lelament a l’arribada de 20 camions amb ajuda humanitària, introduïda a Gaza pel pas de Rafah. Tots els convidats a la cimera que han expressat la seva opinió a l’inici de la reunió han estat categòrics en defensar una mateixa idea: la coexistència de dos estats és l'única solució viable al conflicte, les vides civils han de protegir-se a tot arreu i l’ajuda humanitària de poder entrar a la Franja de Gaza.

Egipte pressiona per trobar una solució al conflicte

El president egipci, Abdelfatah al Sisi, ha instat a fixar un full de ruta per tal que l’ajut a Gaza continuï fluint a través del pas de Rafah, que s’ha obert al matí, i s’acabi la “crisi humanitària” a l’enclavament palestí. Egipte ha actuat com a històric mediador entre Israel i Palestina. El seu president s’ha preguntat aquest dissabte: “No és el moment per buscar solucions per la crisi a l’Orient Mitjà?”

Després d’Al Sisi, ha fet un discurs en anglès el rei de Jordània, Abdalà II, que ha estat un dels més comentats de la jornada: “El món àrab escolta que la vida dels àrabs, la nostra vida, és menys important que la vida dels altres i que la llei internacional és optativa”. El monarca, proper a Europa i que reconeix Israel, ha adoptat un to dur davant dels assistents.

El rei de Jordània ha afirmat que els atacs d’Israel contra “la pau són perillosos i rebutjats a tots els nivells. Sobre persones tancades sense solució, sense ajuda... Són crims de guerra. Però la importància que li dona al món, que cada dia condemna atacs contra civils, i els seus responsables...”

Europa culpa Hamàs

En contrast, per part europea, els missatges es dirigien sobretot contra Hamàs: és un grup terrorista i no representa els palestins. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha advertit que Hamàs pretén minar el diàleg a l’Orient Mitjà amb el seu atac a Israel i ha avisat que seria “estúpid” caure en “la trampa”.

“El nostre interès és que el que passa a Gaza no es converteixi en un conflicte molt més ampli, en una guerra de religions, en un xoc entre civilitzacions, fent innocus els esforços que, fins i tot de forma valenta, s’han fet aquests anys en sentit contrari, per normalitzar relacions”, ha al·legat, segons recull l’agència Efe.

La ministra d’Exteriors d’Alemanya, Annalena Baerbock, ha responsabilitzat Hamàs “del patiment de tots” a la Franja de Gaza i a Israel, un grup que “no parla per Palestina” i que només fa sevir “el llenguatge del terror”.

El ministre d’Exteriors britànic, James Cleverly, també ha culpat Hamàs de la crisi i “del dolor dels palestins a Gaza, la vida dels quals és més perillosa ara per culpa del seu atac”. Ha afegit que el conflicte entre Israel i Palestina “pota temps aixecant passions” i que el perill actual és la “polarització” encara més gran de la situació.