Sèrbia ja pateix les conseqüències d'haver-se girat d'esquena a la Unió Europa i mirar cap a Rússia. De moment, el Parlament Europeu demanarà que se suspenguin les negociacions d'adhesió amb Sèrbia fins que aquesta imposi sancions a Rússia. "S'ha de donar prioritat a l'harmonització dels països candidats amb la política exterior i de seguretat comuna de la UE i continuar les negociacions d'adhesió amb Sèrbia només si el país compleix les sancions de la UE contra Rússia", afirma l'esborrany d'un informe filtrat que publica el portal B92 de Belgrad. 

Els membres del Parlament Europeu debatran aquest document a la sessió de la Comissió de Política Exterior del 13 d'octubre, i la versió final de l'esborrany tindrà la forma d'una resolució del Parlament Europeu. La votació de la resolució està prevista al novembre, segons informa RFE. Les resolucions del Parlament no són legalment vinculants per als estats membres o altres institucions europees.

Però està clar que l'informe deixa entreveure coses, aliances i possibles suspensions. Els socialdemòcrates europeus, la segona agrupació més nombrosa del Parlament, ja han anunciat que creuen que la UE no pot continuar les negociacions d'adhesió amb Sèrbia si aquesta no imposa sancions a Rússia i han anunciat que això s'inclourà en el proper informe d'ampliació.

Sèrbia, l'únic país de la regió que no ha imposat sancions a Rússia

Des de l'esclat de la guerra a Ucraïna, la Unió Europea ha demanat diverses vegades a Sèrbia que imposi sancions a Rússia de conformitat amb les decisions de la UE, perquè els països candidats a l'adhesió a la UE han d'harmonitzar gradualment la política exterior amb la política de la Unió Europea, incloses les sancions.

Sèrbia és l'únic país de la regió que no ha imposat sancions a Rússia, mentre que la resta de països dels Balcans Occidentals han harmonitzat totes les polítiques amb les de la UE.

Sèrbia va per lliure i estableix relacions amb Rússia

Tal com destaca el mateix portal B92, els Ministres de Relacions Exteriors de Sèrbia i Rússia, Nikola Selaković i Serguei Lavrov, van signar el Pla de Consultes dels seus ministeris per al període 2023-2024 a Nova York la setmana passada, al marge de la 77a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

La Unió Europea va reaccionar assenyalant que està "seriosament preocupada" per la signatura d'aquest document i que amb això Sèrbia envia un missatge "que pretén reforçar la cooperació amb Rússia". Sèrbia ha estat negociant l'adhesió a la UE des del 2014.

 

Imatge principal: guàrdia fronterer al límit entre Hongria i Sèrbia / Efe