El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ja té data de sortida i una nova feina. Quan s'exhaureixi el terme del càrrec que ocupa des del 2014 el setembre vinent, Stoltenberg retornarà al seu país natal i presidirà el Banc Central Noruec durant sis anys. Així ho ha anunciat el govern de Noruega aquest divendres. Encara no se sap qui rellevarà Stoltenberg com a secretari general, però alguns mitjans com l'agència alemanya DPA assenyalen figures com l'exprimera ministra britànica Theresa May, el primer ministre neerlandès Mark Rutte, el primer ministre estonià Kaja Kallas, l'excomissària d'afers exteriors de la UE Federica Mogherini o el primer ministre romanès Klaus Iohannis. Mentrestant, la vicepresidenta del Banc Central, Anada Wolden Sot, que també fou una de les aspirants al càrrec, l'ocuparà temporalment a partir de l'1 de març, quan marxi l'actual president, Øystein Olsen, i fins a la incorporació de Stoltenberg.

Stoltenberg marxa

"El Ministeri de Finances em va contactar el novembre per saber si consideraria presentar una sol·licitud per a aquest càrrec. Ara l'he fet, és un treball per al qual estic molt motivat", va anunciar el noruec ara fa dos mesos. Stoltenberg, de 62 anys, és economista de formació i va ser ministre de Finances durant el Govern de Thorbjørn Jagland (1996-1997) abans d'assumir el lideratge del Partit Laborista i convertir-se després en primer ministre noruec (2000-2001, 2005-2013). Va abandonar la política noruega el 2014 per a assumir el lideratge de l'OTAN, posició per la qual ha estat reelegit, però que exhaurirà el 30 de setembre de 2022. "He intentat trobar el millor president del banc central per a Noruega, i estic segur que és Jens Stoltenberg. La combinació de la seva formació econòmica, comprensió de la societat i experiència com a líder el fan molt competent", ha assegurat en un comunicat el ministre de Finances, Trygve Slagsvold Vedum. Noruega està governada des de la tardor per un Executiu de coalició en minoria entre laboristes i centristes.

Qui el substituirà?

A hores d'ara i en l'epicentre de la crisi més gran amb Rússia des de la guerra freda, es desconeix el nom de la persona que substituirà Stoltenberg com a secretari general de l'Aliança. El procés de selecció per aquest càrrec no és gens estricte, normalment els països membres arriben a un consens sobre qui els representarà, i mentre que l'oficial militar en cap de l'OTAN sol ser nord-americà, el secretari general sempre ha estat europeu. De moment, alguns noms que més s'han sentit són els d'altres dirigents o exdirigents del continent, com ara la britànica Theresa May, que seria la primera dona a ocupar el càrrec. El secretari general de l'OTAN no té funcions de dirigent militar, si bé s'encarrega de les reunions i els comitès de l'Aliança i du a terme un paper de diplomàtic i portaveu de l'organització.