Els paisatges de Santorini amaguen que l'illa descansa sobre un volcà. Platges negres i vermelles i lava solidificada arreu. La fascinant bellesa de l'illa grega és el resultat d'una violenta història volcànica de la zona. I segons els experts, podria tornar.
Santorini és, per descomptat, famosa per la seva impressionant caldera en forma de mitja lluna, la meitat del qual està submergida. Un fet que la converteix en l'única caldera enfonsada del món. Va ser creada per una de les majors erupcions conegudes fa uns 3.600 anys. L'exposició va ser tan poderosa que va destruir l'antiga ciutat d'Akrotiri a Santorini i va provocar un cop fatal a la civilització que hi havia a l'illa en aquell moment.
Avui, però, Santorini està formada per grans resorts que ofereixen escapades romàntiques plenes de vistes espectaculars, cases escalades i l'illa grega a la qual els mateixos grecs et diuen que no hi vagis, per massificació. Malgrat tot, la seva espectacularitat la fa una de les illes més fotografiades del planeta.
I és que quan el sol se'n va, hi ha alguna cosa a l'illa que fa que el temps s'aturi perquè tothom vol veure l'espectacle de llums que hi ha sobre les cases blanques amb sostres blaus. Una autèntica exhibició de tons vermells, ataronjats i rosats.
Què diuen els científics?
Santorini forma part de l'Arc Volcànic Hel·lènic, un dels camps volcànics més importants d'Europa que ha vist més de 100 erupcions en els últims 400.000 anys, tal com recorda la CNN. El volcà submarí més actiu i potencialment perillós del Mediterrani oriental, Kolumbo, es troba a 8 quilòmetres al nord-est de Santorini i forma part del mateix sistema volcànic.
Kolumbo fa uns 400 anys que no ha donat senyals de vida, però això enganya. Els experts diuen que el volcà no està adormit. L'última vegada que va entrar en erupció, l'any 1650, va matar a 70 persones i va provocar un tsunami. Es van registrar sismes i rèpliques i també hi havia gasos tòxics i columnes de fum.

En aquest sentit, els científics estan preocupats perquè una explosió de Kolumbo podria provocar greus destrosses. Algunes majors expedicions oceanogràfiques del món ho han visitat i el seu seguiment ha augmentat en els últims 20 anys.
El vaixell de perforació dels EUA JOIDES Resolution, segons detalla la CNN, hauria fet exploracions a l'illa per saber més coses sobre la superfície. En aquest sentit, els investigadors van recol·lectar sediments als quals no haurien tingut accés anteriorment per intentar reconstruir la història del volcà a l'àrea. D'aquesta manera, els resultats haurien d'ajudar als científics no només a predir futures erupcions, sinó també a revelar el comportament d'altres volcans actius a tot el món, que representen una amenaça per a milions de persones que viuen a la zona. Un altre estudi, del que es fa ressò la cadena nord-americana, també hauria descobert una càmera de magma no detectada prèviament sota Kolumbo. Els científics creuen que la càmera també pot ser clau per comprendre l'activitat sísmica en aquesta regió.
Santorini podria patir una erupció aviat
Santorini és un atractiu turístic innegable. Malgrat tot, els geòlegs adverteixen que només és qüestió de temps que torni a tenir lloc una gran erupció. Ara bé, el "temps" en anys geològics pot ser ultralent. De fet, segons un testimoni de la CNN, comenta que quan es ven una propietat mai no entra en conversa l'activitat volcànica.
Imatge principal: Santorí / Unsplash