El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat aquest dilluns que "les contínues polítiques separatistes i la retòrica divisiva" a Bòsnia i Hercegovina són imprudents i perilloses. "Seguim profundament preocupats per les contínues polítiques separatistes i la retòrica divisiva. Això és imprudent i perillós", ha declarat el polític noruec en una roda de premsa amb el president de la Presidència de Bòsnia i Hercegovina, Denis Becirovic, amb qui s'ha reunit a la seu de l'Aliança, a Brussel·les.

Sobre les "contínues polítiques separatistes i la retòrica divisiva", Stoltenberg ha afegit que "resten protagonisme al progrés aconseguit amb tant d'esforç i dificulten les reformes, que beneficiarien la població". "Tots els líders polítics han de treballar junts per preservar la unitat i salvaguardar les institucions nacionals. Això és clau per a la pau i la seguretat al país i per a l'estabilitat als Balcans Occidentals", ha afirmat el secretari general aliat i recull Efe.

Ha dit que l'Aliança "recolza fermament" la sobirania i la integritat territorial de Bòsnia i Hercegovina i ha elogiat el país pel "seu progrés en el camí cap a ser un estat membre de la Unió Europea". Ha afegit que el compromís de l'OTAN amb Bòsnia i Hercegovina és "ferm" i que l'organització transatlàntica està disposada a continuar el seu "diàleg polític" amb el país i a enfortir la cooperació “pràctica”.

Becirovic, destaca la mateixa agència, ha expressat que la pertinença a l'Aliança és un dels "objectius estratègics" de Sarajevo en l'àmbit de la política exterior i que el país ha complert amb "totes les condicions formals" perquè se li enviï una invitació formal per entrar a l'organització transatlàntica. Stoltenberg ha assenyalat que per finalitzar el procés que permeti a Bòsnia i Hercegovina entrar a l'OTAN, aquest país ha de complir dues condicions, inclòs que s'apliquin les reformes "que cal implementar".

"Bòsnia i Hercegovina necessita continuar amb els seus esforços de reforma i crec que és important entendre que enfortir les institucions governamentals, la naturalesa multiètnica de les forces armades són bones coses amb independència de la si és membre o no de l'OTAN, però també ajuden a moure's cap a ser un estat membre de l'OTAN", ha manifestat L'exprimer ministre noruec ha declarat que la segona condició és que l'entrada a l'OTAN sigui desitjada per la població i les autoritats polítiques bosnianes.

"Hem d'adonar-nos que encara que, potser, pertànyer a (l'OTAN) no és una cosa que passi demà, els esforços per acostar-s'hi, enfortiran Bòsnia i Hercegovina, estabilitzaran el país i ajudaran a aconseguir ser membre de la Unió Europea", ha apuntat. 

Bòsnia, en converses per entrar a la UE

La Comissió Europea va recomanar l'obertura de negociacions d'adhesió a la UE amb Bòsnia i Hercegovina, vuit anys després que aquest país dels Balcans Occidentals sol·licités ser-ne membre. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir en aquell moment que "des que concedim l'estatut de candidat, Bòsnia i Hercegovina ha fet passos impressionants. En poc més d'un any s'ha avançat més que en una dècada".

"Per descomptat, calen més avenços per entrar a la nostra Unió. Però el país està demostrant que pot complir els criteris d'adhesió i l'aspiració dels seus ciutadans de formar part de la nostra família", va afegir Von der Leyen.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!