L'exprimer ministre escocès Alex Salmond ha insistit, en un discurs en el marc de la campanya per la independència d'Escòcia, en la necessitat de comprendre el terme "autodeterminació". "L'autodeterminació s'ha d'exercir per la gent d'aquella nació o la gent d'aquell país que volen fer-ho", ha afirmat en un acte a l'Institut d'estudis polítics de Rennes, a França. Salmond, amb un to irònic, ha recordat que l'autodeterminació no vol dir "autodeterminació amb el permís d'algú altre", en referència a l'estratègia que està seguint la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que vol mantenir-se en la via legal i davant la negativa de Londres a permetre un nou referèndum, el planteja com un plebiscit en les eleccions del 2025 o 2026. "La mateixa paraula ho diu, autodeterminació", ha reafirmat Salmond incidint en el prefix 'auto'. 

De forma més directa ha criticat l'estratègia de Sturgeon i del seu partit, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), i ha assenyalat que "havent tingut quatre mandats electorals consecutius per progressar" en la independència d'Escòcia, a aquestes altures "no pots estar subjecte a un veto del primer ministre britànic". Anant més enllà, Salmond ha apuntat que l'única forma d'acceptar el veto és si es "considera el Regne Unit com l'estat brètol d'Europa", un terme que en anglès es coneix com a 'rogue state' i que es fa servir en l'estudi de les relacions internacionals i que defineix aquells estats que operen fora dels límits del dret internacional i que fins i tot són una amenaça per a la pau mundial. 

Salmond es manté ferm en la necessitat de no "dilatar" el procés independentista i actuar l'abans possible i proposa dissoldre el parlament de Holyrood i convocar el referèndum de facto el 19 d'octubre d'aquest 2023la data que inicialment Sturgeon havia fixat per a la segona consulta.

La proposta de Sturgeon per assolir la independència escocesa

Després que el Tribunal Suprem determinés que convocar un referèndum d'autodeterminació a Escòcia sense el vistiplau de Downing Street era anticonstitucional, i que l'executiu britànic liderat per Rishi Sunak no donés aquest permís, la possibilitat de fer un referèndum l'octubre d'aquest 2023 s'esvaïa. Així, Sturgeon va començar a treballar en un pla B, sempre dins la legalitat, que no deixava gaire més opcions que convertir la pròxima cita electoral en un plebiscit.

Finalment, la primera ministra escocesa ha posat sobre la taula dues possibilitats, entre les quals la militància de l'SNP haurà de triar una el pròxim mes de març en una conferència del partit a Edimburg. Les opcions són: un referèndum plebiscitari a les eleccions generals que se celebraran abans del 2025, o, un plebiscit als comicis escocesos del maig de 2026