L’estat de salut de Salman Rushdie està evolucionant positivament. L’escriptor ja pot parlar i se li ha retirat la respiració assistida, segons Michael Hill, president de la institució Chautauqua on va tenir lloc l'atac divendres. Rushdie, de 75 anys, fa més de tres dècades que viu sota amenaça de mort.

Rushdie ha hagut de passar per quiròfan arran de les ferides provocades per les diverses ganivetades que va rebre durant l’intent d’assassinat. Concretament, té afectat el fetge, els nervis del braç i podria perdre un ull. I, segons el New York Times, Rushdie hauria començat a parlar ja aquest divendres a la tarda.

L’intent d’assassinat d’aquest divendres es va produir instants abans que Rushdie pronunciés una conferència titulada "Més que refugi" per parlar de la seva experiència com a escriptor exiliat als Estats Units, on resideix des de l'any 2000. L'acte estava organitzat per l'associació City of Asylum.

L’agressor, acusat d’intent d’assassinat

L’atacant es diu Hadi Matar i té 24 anys. És resident a Nova Jersey i, de moment, encara no ha revelat els motius de l’atac, que va tenir lloc a les 11 del matí d’aquest divendres. Està acusat d'intent d'assassinat i agressió. En la seva compareixença davant del jutge, Hadi Matar s'ha declarat innocent de tots els càrrecs.

Ara bé, la fiscalia sosté que l'atac va ser premeditat. Els fiscals també van informar el tribunal que Matar es va traslladar en autobús fins a la institució Chautauqua, on estava prevista la conferència de Rushdie, i va comprar una entrada per accedir a la xerrada.

Perseguit des de fa anys

Salman Rushdie, nascut a Bombai i de nacionalitat britànica, està amenaçat de mort des que va publicar "Els versos satànics", un llibre considerat blasfem pel sector més radical de l’Islam. De fet, l’any 1989, l’aiatol·là Khomeini va dictar una fàtua (edicte religiós) contra ell que va obligar l’escriptor a viure amagat i protegit amb seguretat privada durant tres dècades.

Val a dir que l'Iran s’ha distanciat de Khomeini. Però, l’any 2012, una fundació religiosa iraniana va oferir una recompensa de 2,8 milions de dòlars per a qui agredís Rushdie.

Reaccions a l’intent d’assassinat de Rushdie

De moment, ni el Govern ni els líders religiosos no s’han pronunciat sobre l’atac a Rushdie. No obstant això, alguns mitjans de comunicació conservadors, una minoria, han celebrat l'atac. Per exemple, el diari conservador Keyhan, proper al líder suprem Alí Hoseiní Jamenei, ha lloat l'atac i ha ofert "100 benediccions de Déu" a l'atacant. I el diari Jorasan afirma que "Satan va camí a l'infern" en referència Rushdie.

Amb tot, governs i polítics d'arreu del món han condemnat l'atac, com per exemple el mateix govern estatunidenc a través del seu president, Joe Biden.