La justícia russa ha allargat aquest dimarts durant tres mesos més l'arrest del periodista estatunidenc Evan Gershkovich, acusat d'espionatge. "Es prorroga fins al 30 de juny del 2024 el període d'arrest de Gershkovich", assenyala el comunicat del Tribunal Urbà de Moscou, segons mitjans locals. El 30 de juny es compliran un any i tres mesos des que el periodista del Wall Street Journal es troba a la presó preventiva a Rússia.

Gershkovich, de 33 anys, va ser detingut a finals de març del 2023 a Iekaterinburg, capital dels Urals, i el 7 d'abril va ser acusat formalment d'espionatge pel Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB). Segons l'FSB, el periodista "recopilava per encàrrec de la part nord-americana informacions secretes sobre les activitats d'una de les empreses del complex militar industrial rus". Les autoritats nord-americanes i el diari per al qual treballava han negat les acusacions de les forces de seguretat russes contra el periodista i n'han exigit l'alliberament immediat. El passat 21 de març Gershkovich va rebre a la presó una visita de l'ambaixadora nord-americana a Moscou, Lynne Tracy, que en un principi es va llegir com un gest per destensar la situació. Tanmateix, per ara, s'estarà tres mesos més a la presó. 

La família de Gershkovish parla del seu estat

Danielle Gershkovich ha parlat amb la premsa sobre com es troba el seu germà, donant un missatge tranquil·litzador. "Una de les coses a les quals m'aferro cada dia és veure com n'és de fort l'Evan i com encara té sentit de l'humor. Sovint se'l pot veure a les fotos de la sala del tribunal somrient. És increïble i estic orgullosa d'ell", va declarar aquest mes de març en una atenció als mitjans. 

A punt de fer un any de l'arrest, la seva germana va tenir unes paraules d'agraïment per als periodistes que estan actuant com una "comunitat" i fan "tot el possible" per ajudar l'Evan. "Això definitivament ens dona molt optimisme. Continuem creient que aviat podrem portar l'Evan a casa", va afirmar. Danielle i l'Evan s'intercanvien cartes gairebé setmanalment en què intenten recolzar-se l'un a l'altre, però també aprofiten per comentar temes més lleugers, com la seqüela de la pel·lícula Dune, cosa que van abordar en una de les últimes missives. El periodista va aconseguir a més enviar flors a la seva mare, a la seva germana i a la seva xicota per al Dia Internacional de la Dona. "Sempre està pensant en nosaltres", va recalcar Danielle.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!