El president rus, Vladímir Putin, va ordenar ahir dilluns una treva humanitària amb Síria per evitar més víctimes civils. Va ser Serguéi Shoigú, el ministre de Defensa rus, qui va anunciar la pausa. Rússia ha acceptat la treva després de l'aprovació de la resolució 2401 per part del Consell de Seguretat de l'ONU aquest últim cap de setmana. La pausa humanitària es durà a terme cada dia durant cinc hores (de 9.00 a.m a 14.00 p.m).

Rússia no es va limitar a anunciar una treva, sinó que "obrirà un corredor humanitari per a la sortida de civils" i l'evacuació de ferits i malalts de Guta Oriental. El Centre de Reconciliació Rus amb seu en la base russa de Jmeimim a Síria va precisar que les pauses humanitàries es produiran a les localitats de Duma i Arbil. "Durant aquell temps les forces governamentals sirianes cessaran els seus atacs contra els terroristes", va dir el general rus Yuri Yevtushenko, que ha demanat als "terroristes" perquè retirin les mines de les vies d'accés als corredors humanitaris perquè la població pugui abandonar Guta Oriental.

Yevtushenko va denunciar que els terroristes retenen centenars de civils, inclosos dones i nens, als quals impedeixen d'abandonar l'enclavament, a més que continuen llançant atacs de morter contra Damasc, on en l'última setmana haurien mort quatre persones i mig centenar haurien resultat ferits.

La resolució de l'ONU, que Rússia va acceptar no vetar només després de certs canvis, demanda "que totes les parts cessin les hostilitats sense retard" i que es comprometin a mantenir una "pausa humanitària d'almenys 30 dies consecutius a tot Síria". El seu principal objectiu és permetre l'entrada segura dels subministraments d'ajuda humanitària amb destinació a la població necessitada. "És hora de parar aquest infern sobre la Terra", havia afirmat només unes hores abans a Ginebra el secretari general de l'ONU, António Guterres.

El Kremlin es va comprometre a complir la 2401 amb la condició que no inclogui els "terroristes" i no suposi un obstacle per a les accions militars de Damasc contra els gihadistes. Rússia insisteix que cal protegir la població civil, però la prioritat per a la comunitat internacional ha de ser acabar d'una vegada amb totes amb l'amenaça terrorista. Lavrov, Ministre d'Exteriors rus, va revelar la passada setmana que militars russos "van plantejar als terroristes abandonar Guta Oriental per les bones", però aquests es van negar.

Sobre això, Guterres, secretari general de les Nacions Unides va recordar ahir que les parts en conflicte i els països amb influència política i militar tenen "absoluta obligació de protegir els civils" i que "els esforços per lluitar contra el terrorisme no reemplacen aquestes obligacions".

Putin va viatjar al desembre a Síria per clamar victòria sobre el terrorisme gihadista després de la presa d'Alepo, encara que des de principis d'any s'han intensificat de nou els combats al país àrab, la qual cosa ha agreujat la situació humanitària a la zona.

Encara que els combats no són tan intensos com a començaments de la passada setmana, l'ONU va denunciar que els bombardejos continuaven. Almenys 17 persones van morir ahir mateix en els nous atacs. Les morts des del passat 18 de febrer sumen mig miler.

Dmitri Peskov, portaveu de la ciutat russa Kremlin, va rebutjar des d'un primer moment les acusacions que era darrere de la matança de civils i va culpar de la situació a Guta Oriental "aquells que donen suport als terroristes que continuen allà presents". I va afirmar que ni Síria, ni Rússia, ni tampoc Iran s'enconcuentran en aquesta categoria.