Les coses no són fàcils per a una Rússia sota les sancions. Les pèrdues en el camp de batalla i les sancions internacionals estan fent la vida impossible a l'exèrcit rus, que està en declivi. Malgrat la situació de desesperació actual, Moscou tindrà encara potència per allargar la guerra, segons una anàlisi independent que cita la CNN

L'informe del Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals aporta xifres destacades de pèrdues militars russes: gairebé 10.000 unitats d'equips clau com tancs, camions, peces d'artilleria o avions no tripulats, segons una estimació. 

Rússia es veu obligada a fer servir armes antigues

Ara bé, aquest mateix informe detalla que Rússia podria haver de fer servir armes de la guerra freda i fins i tot de més antigues per intentar compensar en número el que pot haver perdut en tecnologia. 

"La qualitat de les forces armades russes en termes d'equips avançats probablement caurà, com a mínim, a curt termini", destaca l'informe del CSIS. Assenyala com les pèrdues russes dels principals tancs de batalla, especialment els moderns, han estat greus. 

"Es calcula que Moscou va perdre entre 1.845 i 3.511 tancs un any després de la guerra", diu l'informe i recull la cadena nord-americana. I les pèrdues del seu tanc de batalla principal T-72B3 més nou i millorat, entregat per primera vegada l'any 2013, s'assenyalen especialment perjudicials. El lloc web d'intel·ligència de codi obert amb seu a Països Baixos, Oryx, diu que té evidència visual de més de 500 variants del T-72B3 destruïts o malmesos. I fins i tot abandonats i capturats. 

L'informe del CSIS destaca el problema al qual s'enfronta Rússia. Ara ha de fer front a la construcció de nous tancs, citant informes de mitjans russos. La planta de tancs UralVagonZavod, pot fabricar prop de 20 tancs per mes. Però Rússia perd, de mitjana, gairebé 150 tancs de qualsevol tipus en un mes a Ucraïna. A més, també exposen que els falta hardware modern. 

En aquest sentit, la investigació de l'organisme diu que Moscou ha de renovar i tornar a posar en funcionament els seus tancs que fa temps que dormen en magatzems, que són vells i antics perquè simplement no té recursos per construir-ne de nous. I les sancions occidentals li impedeixen tenir peces i eines necessàries per elaborar un tanc modern. 

L'impacte de les sancions

Les sancions, doncs, han tallat l'accés de Rússia als sistemes òptics, necessaris perquè els artillers dels tancs triïn els objectius, segons el CSIS. Rússia depenia en aquest cas de les importacions franceses. Amb aquestes importacions tallades, el Kremlin es veu obligat a col·locar mires més antigues i menys sofisticades, fins i tot en els tancs més moderns. I aquest fet es tradueix en arribar menys lluny quan es disparen les armes. 

Les sancions no només afecten els tancs. L'informe exposa que els avions tripulats i no tripulats, els míssils i els equips de guerra també necessiten peces modernes i Rússia no les pot obtenir de manera adequada d'empreses internes. I això fa que els materials no siguin òptims. Un fet que, segurament, explicaria que les tropes russes no poguessin avançar amb la rapidesa que voldrien. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, oferint un discurs / Efe