Les maniobres militars de Rússia i Bielorússia s'allarguen més del previst, incomplint així la promesa que acabarien aquest diumenge que havia de coincidir amb la fi dels Jocs Olímpics d'Hivern. Les autoritats de tots dos països han pres la decisió d'estendre el temps dels exercicis militars conjunts anomenats Determinació Aliada 2022 més enllà d'aquest cap de setmana.

El ministre de Defensa de Bielorússia, Víctor Jrenin, ha assegurat que la mesura es deu a l'"augment de l'activitat militar a prop de les fronteres de l'Estat de la Unió (de Rússia i Bielorússia) i l'agreujament de la situació al Donbàs", on han mort almenys dos soldats ucraïnesos en les darreres hores. El ministre ha afegit que durant la inspecció s'assajaran les etapes de defensa de l'Estat de la Unió que no van ser cobertes "de manera detallada" durant les maniobres prèvies. 

L'estratègia militar de Rússia

El seu enfocament, segons l'alt militar, continuarà sent el mateix i buscarà garantir una resposta adequada a l'escalada prop de les fronteres comunes. Aquest dissabte, el cap del Consell de Seguretat bielorús, Alexandr Volfovich, va dir que malgrat la finalització dels exercicis conjunts Determinació aliada 2022, que van començar el 10 de febrer passat, la comprovació de l'estat de combat de les tropes podia continuar. "Els exercicis són una de les etapes finals de la inspecció. Ja es van dur a terme, però la inspecció pot continuar", va dir Volfovich, citat per l'agència estatal Belta. 

Maniobras militares ucraina bielorusia rusia - Efe

Les maniobres militars de Rússia i Bielorússia s'allarguen més del previst. / Efe

La situació a l'est d'Ucraïna s'ha intensificat en les darreres hores amb la mort d'almenys dos soldats ucraïnesos aquest dissabte. "Com a resultats dels atacs, dos soldats van rebre ferides de metralla incompatibles amb la vida. Uns altres quatre van resultar ferits de diversa gravetat", deien les forces militars ucraïneses en un comunicat a Facebook.

 

La resposta de la UE i els EUA

La Unió Europea ha condemnat aquest dissabte l'ús d'armament pesant i el bombardeig "indiscriminat" de zones civils a l'est d'Ucraïna, i alerta sobre "esdeveniments escenificats" que puguin utilitzar-se de pretext per a una possible escalada militar. L'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va recalcar que la UE està "extremadament preocupada" perquè "els esdeveniments escenificats puguin servir com a pretext per a una possible escalada militar".

Joe Biden es reuneix amb els seus assessors de seguretat després que ahir els EUA identifiqués que les files militars russes estan en posició d'atac i consideren que l'atac podria ser imminent.