La casa de subhastes russa Litfond posarà a subhasta a la seva filial de Sant Petersburg autògrafs i fotos del cosmonauta rus Iuri Gagarin, així com documents, llibres, postals i souvenirs referents a la conquesta de l'espai, en vigílies de l'aniversari 63 del primer vol d'un ésser humà al cosmos.

Segons consta a la web de Litfond, a la subhasta, que arrencarà en línia el 9 d'abril i s'estendrà fins a l'11, els pretendents podran licitar per fotos i autògrafs tant de Gagarin com de Valentina Tereixkova, la primera dona a volar a l'espai, així com Guerman Titov, Pável Popovitx, Andrián Nikoláev i uns altres.

En particular, s'ofereix una foto d'aquests cosmonautes a la tribuna del Mausoleu de Lenin, a la plaça Roja, presa el 1964, amb un preu d'arrencada de 28.000 rubles (al voltant de 280 euros). La casa de subhastes també ofereix, per 12.000 rubles (120 euros) d'arrencada, els autògrafs de Gagarin i deu cosmonautes soviètics més en un sobre segellat el 1966.

En total, s'ofereixen més de 100 lots que inclouen llibres del precursor de la ciència espacial russa, Konstantin Tsiolkovski, a primeres edicions, textos sobre astronomia i cosmonàutica. A més de fotos i postals, se subhasten capsetes de música, posa vasos, banderins, segells metàl·lics, tots amb la temàtica espacial.

Heroi de la Unió Soviètica

Iuri Alekséievitx Gagarin va ser un cosmonauta i pilot soviètic. Va ser el primer humà a viatjar a l'espai, quan la nau espacial Vostok, on viatjava, va completar una òrbita de la Terra el 12 d'abril de 1961. Gagarin es va convertir en una celebritat internacional, i va ser guardonat amb diferents medalles i honors, com l'Heroi de la Unió Soviètica, la medalla més important de la nació. 

L'honor més elevat de la nació. La Vostok 1 va ser la seva única missió espacial, tot i que va ocupar un càrrec en la tripulació de recanvi de la missió Soiuz 1 (que va acabar amb un accident). Després, Gagarin es va convertir en el director de formació adjunt del Centre d'entrenament de cosmonautes, que posteriorment es va canviar de nom en honor seu. Gagarin morí el 1968 quan el MiG-15 que pilotava es va estavellar. No se'n saben massa coses de l'accident. Gagarin tenia 34 anys. Una investigació de 1986 va concloure que la causa de l'accident podria haver estat una turbulència provocada per un altre avió.

La missió de Gagarin a l'espai

El 12 d'abril de 1961, Gagarin es va convertir en el primer ésser humà que viatjà a l'espai amb la nau Vostok 1. En aquest sentit, se sap que el vol va durar 108 minuts en total: 9 minuts per entrar en òrbita i després una òrbita al voltant de la Terra. L'únic que havia de fer, en aquell moment, era parlar per ràdio, menjar i respirar. L'objectiu de la missió era saber com es comportava el cos d'un ésser humà sense gravetat. Aleshores, els científics no sabien quins eren els efectes d'estar sense gravetat. En cas que fallés alguna cosa del control terrestre, la nau tenia instruments de vol necessaris per a un aterratge manual. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!