Kirill Chistiakov era un soldat rus de només 19 anys. Va ser un dels primers enviats pel Kremlin quan el president rus, Vladímir Putin, va començar la invasió a gran escala d'Ucraïna, el febrer del 2022. Malgrat ser un dels primers soldats a perdre la vida en aquesta guerra, Chistiakov no ha estat enterrat fins aquest mes d'abril a la localitat de Petrozavodsk, una ciutat de 235.000 habitants a la república de Karelia. 

Tal com explica el The Moscow Times, Irina Chistiakova, la mare del soldat, plorava desconsolada mentre la guàrdia militar disparava tres ràfegues de fusell i els sacerdots locals entonaven una oració. Els que van venir a acomiadar-se de Chistiakov també ploraven i portaven els clavells que tradicionalment es col·loquen a les tombes.

Chistiakova havia estat intentant desesperadament trobar el seu fill durant dos anys després que desaparegués en combat al municipi de Mala Rohan, a la regió de Khàrkiv. Les forces russes van ocupar el municipi durant 20 dies al març de 2022 i la van utilitzar com a punt militar per disparar contra la ciutat de Khàrkiv. 

Encara que no hi ha informació pública sobre com va morir Chistiakov, Mala Rohan es va convertir en un lloc d'intensos combats i Ucraïna va recuperar el control del municipi a finals de març. Aquest mes, les organitzacions de drets humans van instar una investigació sobre les acusacions d'abusos aparents per part de les forces ucraïneses contra combatents russos capturats que suposadament van tenir lloc a Mala Rohan, destaca el mateix diari.

La il·lusió dels soldats russos

Des de petit, Chistiakov somiava amb ser soldat: va ingressar en una escola militar de cadets per a nens i es va graduar amb honors. Quan va complir 19 anys el 2021, Chistiakov es va unir a l'exèrcit com a recluta, complint el servei obligatori per als homes elegibles per al servei militar. De fet, havia signat un contracte militar el novembre d'aquell any, va dir la seva mare, sense esperar que l'enviarien al camp de batalla en tres mesos. Poc abans de la invasió, li va dir a la seva família que ell i els seus camarades serien enviats a exercicis militars a la regió de Kursk per protegir la frontera i que no tindrien comunicació durant aproximadament un mes. “Ni tan sols sabien per què anaven a Ucraïna. No en tenien idea”, va dir la seva mare en una entrevista el 2022.

L'última vegada que Chistiakov va trucar a la seva família va ser poc després de l'inici de la invasió des d'un número de telèfon ucraïnès. Des d'aleshores, tal com recull el rotatiu, la seva família l'ha buscat sense descans. La seva mare el va buscar fins i tot en morgues russes. Finalment, va parlar amb un presoner de guerra rus alliberat que li va dir que el seu fill estava segrestat a Ucraïna. Més tard va saber que aquest soldat s'havia confós. Les restes de Chistiakov van ser identificades com les de l'últim mes, mitjançant proves d'ADN, va dir la mare i recull el The Moscow Times.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!