La nova llei homòfoba de Víktor Orbán ha estat una dels protagonistes de la cimera de líders de la Unió Europea (UE) que ha tingut lloc el passat dijous. Disset socis comunitaris han adreçat al president d'Hongria una dura crítica per la nova legislació hongaresa que prohibeix parlar de l'homosexualitat en col·legis i mitjans. La crítica més contundent ha vingut dels Països Baixos, el primer ministre del qual ha assegurat: "Per mi, Hongria ja no té cabuda a la UE". 

Diversos líders europeus han aprofitat la cimera per mostrar obertament el seu rebuig i intentar alliçonar Orbán, malgrat que, segons fonts europees, ha estat "un debat emocional", "profund" i "franc". L'estirada d'orelles a Hongria no anirà més enllà que aquest esporàdic escarni públic

L'amenaça del primer ministre neerlandès d'expulsar el país de la UE si no retira la llei no té, a priori, un recorregut jurídic, segons informa Efe. Si bé hi ha altres eines per les quals la Unió pot sancionar a Hongria, per ara no s'han decidit a presentar cap sanció i han descartat retirar al país els fons europeus com a represàlia. 

Orbán no recula

Víktor Orbán ja sabia què l'esperava a la cimera i ha fet cas omís als comentaris dels seus homòlegs europeus. Orbán ha assegurat "que ell no està contra l'homosexualitat i que es tracta que els pares puguin controlar l'educació dels seus fills". 

El president hongarès està acostumat a mantenir una relació tensa amb la Unió Europea. Fa anys que les seves polítiques són motiu de discussió a Brussel·les. No és el primer cop que diversos membres de la UE renyen Orbán, qui a hores d'ara ja ha vist que els seus actes tenen poques conseqüències. 

 

protesta contra la lei antiLGTBI Hungria / Efe

Protesta contra la nova llei hongaresa anti-LGTBI, la qual prohibeix que es parli d'homosexualitat a les escoles i els mitjans / Efe

L'ombra de la LGTBI-fòbia s'estén per l'Est

Diversos països de l'Est d'Europa s'han sumat a la deriva LGTBI-fòbica en la qual s'ha submergit Hongria. Polònia és el seu aliat més destacat en la lluita contra els drets de les persones del col·lectiu LGTBI. L'Estat polonès ha estat sancionat econòmicament per la UE després que es declaressin espais "lliures de LGTBI" diverses zones del país. 

El suport mutu entre els executius que duen a terme normatives obertament LGTBI-fòbiques és el principal escull a una possible expulsió d'Hongria per atemptar contra les bases ideològiques de la UE. Com recorda Efe, un Estat abandona la Unió només si vol, com va ser el cas del Regne Unit amb el Brexit. Però ningú pot treure'l. El màxim càstig polític és retirar a un país el vot al Consell Europeu, però requereix la unanimitat dels altres 26 socis i Polònia i Hongria es protegeixen respectivament.

 

Imatge principal: Angela Merkel, cancellera d'Alemanya, durant la seva intervenció a la cimera de líders de la UE / Europa Press