​ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Mentre les tropes russes es preparen per arribar al centre de la capital d'Ucraïna, Putin obre dos nous fronts, concretament a Finlàndia i a Suècia. La portaveu d'Exteriors russa, Maria Zajarova, ha recordat en roda de premsa que "tots els Estats participants de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa), inclosos Finlàndia i Suècia, van reafirmar en el seu dia el principi de què la seguretat d'alguns Estats no s'ha de construir a costa de la seguretat d'altres països". I ha assegurat que "és evident que l'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'OTAN, que és principalment un bloc militar, tindria greus conseqüències militars i polítiques que requeririen que el nostre país prengués mesures recíproques". A tall de resposta, Finlàndia ha vetat el canal rus Russia Today per donar suport a Ucraïna davant l'escomesa russa.

Abans que es produís l'atac de Rússia a Ucraïna, el president rus, Vladimir Putin, va exigir a l'OTAN que Ucraïna no formés part de l'organització. Aquesta va ser l'exigència principal del Kremlin per evitar la invasió al país. Es tracta d'una advertència que ara s'ha ampliat a dos països més, Suècia i Finlàndia. La possible adhesió a l'Aliança Atlàntica d'aquests dos països tindrà conseqüències, segons ha comunicat la portaveu d'Exteriors russa. Per acabar-ho de reblar, Zajarova ha qualificat l'organització de l'Atlàntic Nord de "bloc militar" i ha defensat més motius pels quals ni Suècia ni Finlàndia no s'han d'adherir a l'organització. 

D'altra banda, Sanna Marin, primera ministra de Finlàndia, ha afirmat aquest dijous que la invasió russa d'Ucraïna "canviaria el sentit del debat" sobre l'adhesió del seu país a l'OTAN. I en les últimes hores, el primer ministre ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha agraït a Suècia i Ucraïna l'ajuda militar, tècnica i humanitària proporcionada. Amb tot, en les últimes hores, el primer ministre ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha agraït a Suècia i Ucraïna l'ajuda militar, tècnica i humanitària proporcionada.

Aïllen Rússia

Rússia ha estat exclosa d'Eurovisió 2022. La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha anunciat que el país no participarà al festival que se celebrarà el mes de maig vinent a Torí, a conseqüència de la guerra iniciada pel govern de Vladimir Putin a Ucraïna. Així doncs, l'òrgan que organitza l'esdeveniment ha canviat de parer i ha reaccionat a les protestes d'altres països d'Europa en contra que es mantingui Rússia a la competició. 

El veto de Rússia al festival d'Eurovisió no ha estat l'única mesura d'aïllament que s'ha pres per castigar Rússia per la invasió d'Ucraïna. I és que el Gran Premi de Formula 1 de Rússia ha estat anul·lat. Tot i que encara no ha transcendit quin serà l'escenari alternatiu per disputar la gran competició automobilística. A més, la final de la Lliga de Campions de futbol, que s'havia de celebrar a Sant Petesburg, també ha abandonat territori rus i es jugarà a l'Estadi de França situat a la ciutat de París.

Finalment, el Consell d'Europa ha acordat apartar temporalment Rússia després de considerar que ha incorregut en violacions greus de l'estatut de l'organisme amb l'atac a Ucraïna. Així, el Comitè de Ministres, l'òrgan executiu del Consell, s'ha reunit d'urgència per valorar la situació, després d'una primera trobada celebrada aquest dijous per part dels Estats membres en què ja es va determinar que l'atac rus violava el dret internacional.