Rússia ha alliberat la jugadora de bàsquet dels Estats Units Brittney Griner en un intercanvi en què el govern nord-americà ha entregat el traficant d'armes rus Víctor But, segons ha informat el Ministeri de Defensa de Rússia. Aquesta estrella del bàsquet va ser condemnada el passat mes d'agost a passar 9 anys tancada a una presó a Rússia per càrrecs de possessió i contraban de drogues, mentre But, més conegut com a "mercader de la mort", complia una condemna de 25 anys a la presó dels Estats Units. El president Joe Biden, ha confirmat l'alliberament de Brittney Griner en una piulada: "Fa un moment he parlat amb la Brittney Griner. Està sana i estàlvia, a un avió, de camí a casa", un missatge acompanyat de fotografies d'ells dos i la vicepresidenta Kamala Harris. 

Piulada Joe Biden
Piulada Joe Biden

Griner es trobava a una colònia penal

A principis de novembre, les autoritats penitenciàries de Rússia van decidir traslladar a una colònia penal a la jugadora de bàsquet, condemnada a nou anys de presó per possessió de drogues per haver travessat la frontera amb oli de cànnabis. Aquell 9 de novembre, els seus advocats, Maria Blagovolina i Alexander Boikov, asseguraven que desconeixen la seva ubicació com el seu "destí final", ja que les autoritats russes notifiquen dels canvis de centre penitenciari per correu ordinari. Segons detallaven els advocats, Griner "va ser enviada el 4 de novembre d'un centre de detenció per a persones a l'espera de judici en el qual va estar des del seu arrest a una colònia penal per a complir la seva sentència". 

Què és, però, una colònia penal i en què es diferencia de les presons ordinàries? Cal tenir en compte que la gran majoria de presons de Rússia són d'aquest estil (el 2019 n'hi havia més de 800) on els reclusos estan allotjats en barracons i no pas cel·les i se'ls posa a treballar. Així ho revelava un informe d'experts amb seu a Polònia, el Centre d'Estudis Orientals (OSW). Bona part es van construir durant l'època de la Unió Soviètica i els grups d'experts i les organitzacions de drets humans les han comparat amb els gulags. 

Aquest no ha estat el primer intercanvi de presos entre Rússia i els Estats Units. L’abril passat hi va haver un altre similar, quan es va intercanviar l’estudiant i ex marí Trevor Reed, condemnat el 2019 per haver posat en perill la vida de dos agents de policia russos mentre estava ebri en una visita a Moscou; pel pilot rus, Konstantín Yaroshenko, condemnat per conspiració per haver intentat introduir cocaïna als Estats Units.