Confusió sobre un possible atac a Moscou. Ucraïna hauria intentat dimarts a la nit atacar amb drons el Kremlin. Així ho ha denunciat aquest dimecres la Presidència de Rússia, que ha amenaçat amb mesures de represàlia. "Aquesta nit el règim de Kíiv va intentar colpejar amb vehicles aeris no tripulats la residència del president de la Federació Russa", ha dit el Kremlin en un comunicat publicat a la seva pàgina web.

Segons la Presidència russa, "dos drons es dirigien al Kremlin" i "com a resultat de les accions oportunes preses pels serveis militars i especials que utilitzen sistemes de lluita radioelectrònica, els dispositius van ser inutilitzats". Els drons i els seus fragments han caigut no obstant al recinte del Kremlin, sense que causessin víctimes ni danys materials, han assegurat. 

El Kremlin parla d'un atac terrorista

El Kremlin considera "aquestes accions com un atac terrorista planificat i un atemptat contra la vida del president de la Federació Russa, perpetrat la vigília del Dia de la Victòria i de la desfilada militar del 9 de maig, en què està prevista l'assistència de convidats", ha assenyalat. L'únic president estranger que ha confirmat la seva assistència a la celebració a la plaça Roja és el líder kirguís, Sadir Zhapàrov.

El Kremlin ha assegurat que Putin "no ha resultat ferit" i que "continua treballant com de costum". Això sí, la Presidència ha advertit que Rússia "es reserva el dret de prendre mesures de represàlia on i quan ho consideri oportú". El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha constatat que la desfilada militar a la plaça Roja es manté tal com estava previst.

Dia de la Victòria: què passarà?

Si bé és cert que el Dia de la Victòria s'ha celebrat força a Rússia, amb l'arribada de Vladímir Putin al poder, aquest dia s'ha convertit en una demostració de força de les tropes i l'equip militar, així com en una oportunitat per recordar els sacrificis de la Segona Guerra Mundial. Vint-i-set milions de ciutadans soviètics van morir, la pèrdua més gran de qualsevol país, en el que els russos anomenen la Gran Guerra Patriòtica.

La desfilada del Dia de la Victòria es va celebrar ocasionalment en l'era soviètica i el president Boris Ieltsin ho va reviure per al 50è aniversari l'any 1995, però va ser Putin el 2008 qui ho va convertir en un esdeveniment anual amb material militar. La identitat russa s'ha creat en gran manera amb el Dia de la Victòria de fons. A més, durant anys ha servit perquè Rússia hagi pogut demostrar l'estètica i poder militar. Per tant, és una oportunitat perquè el Kremlin demostri el seu últim armament.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una reunió al Kremlin / Efe