Rectificació gairebé exprés de la Comissió Europea. Finalment, la UE no posarà cap límit a la utilització de la itinerància de dades dins els països comunitaris, sense sobrecostos. És a dir, es podrà viatjar per tots els països de la Unió sense haver de pagar més per utilitzar internet des del telèfon mòbil. 

Fa dues setmanes, la Comissió va explicar que limitaria la utilització del servei gratuït a només 90 dies l'any, i a 30 de consecutius. Una decisió que va ser molt criticada tant per les organitzacions de consumidors, com per gran part dels europarlamentaris i, evidentment, també pels usuaris. 

El que havia de ser l'avantatge estrella de la UE a partir del juny del 2017, acordat i anunciat des de feia molts mesos, havia quedat esvaït. La Comissió, però, finalment ha rectificat. La raó que al·legaven per limitar-ho era evitar els abusos, com per exemple que algú pagués una tarifa més barata d'un altre país i la fes servir sempre al seu. Segons la CE, la gran diferència que hi ha entre els preus de les telecomunicacions als diferents països de la UE feia insostenible el model.

En mans de les operadores

Ara no hi haurà límit de temps, però això sí, es deixa la porta oberta al fet que si les operadores telefòniques detecten "abusos" no lligats a viatges periòdics, puguin "intervenir-hi".

És a dir, si les operadores detecten un abús, faran arribar una advertència al consumidor i, si després d'estudiar el seu cas veuen que efectivament no se n'està fent un ús just, se li podrien cobrar sobrecostos, de 4 cèntims d'euro per minut de trucada, un cèntim per SMS i 0,85 cèntims per megabyte. En cas de conflicte, els operadors podran iniciar un procediment de reclamació i, si la disputa persisteix, el consumidor podrà recórrer a l'autoritat reguladora nacional.

Aquest sistema, però, vol resguardar els "principis de residència" i els "vincles estables" que els consumidors puguin tenir en un Estat membre. És a dir, que quedarien fora d'aquests sobrecostos els treballadors transfronterers, els expatriats que tornen sovint al seu país d'origen i els estudiants Erasmus.

La fi del 'roaming', doncs, està avui més a prop. Començarà a ser vigent el pròxim 15 de juny, després que la proposta de la Comissió Europea sigui sotmesa a consulta per part de les parts interessades (governs, operadores telefòniques, associacions de consumidors, etc). El text definitiu serà aprovat el 15 de desembre.