Sunak escenifica el relleu de Johnson en la guerra Ucraïna. El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha viatjat aquest dissabte a la capital ucraïnesa per anunciar la seva proposta d'enviar més armament i tecnologia de defensa a Kíiv per valor de 50 milions de lliures (57 milions d'euros) durant la seva primera visita al país des que va assumir el càrrec el 25 d'octubre. Així, el nou mandatari del Regne Unit ha garantit la continuïtat del suport del Regne Unit en una reunió amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, després de rellevar Boris Johnson, qui sempre va mantenir la defensa davant l'agressió de Rússia com una prioritat, fins i tot quan els escàndols polítics el van acabar desterrant de Downing Street.

57 milions més per a Ucraïna

Després de fotografiar-se amb el president Zelenski a Kíiv, Rishi Sunak s'ha reunit amb representants dels serveis d'emergència locals i ha dipositat flors en un monument a les víctimes del conflicte, ha indicat Downing Street en un comunicat. "És una lliçó d'humilitat estar avui aquí i tenir l'oportunitat de conèixer els qui estan fent tant i pagant un preu tan alt per defensar els principis de la sobirania i la democràcia", ha declarat el primer ministre britànic. Segons la nota, el nou arsenal defensiu inclou 125 canons antiaeris, així com "eines tecnològiques per contrarestar els mortífers drons subministrats per l'Iran", com radars, la qual cosa se suma a més de 1.000 nous míssils antiaeris anunciats fa uns dies pel Ministeri de Defensa. Malgrat el malestar econòmic al seu propi país, Sunak també ha compromès 12 milions de lliures (gairebé 14 milions d'euros) per al Programa Mundial d'Aliments i 4 milions (4,6 milions d'euros) a l'Organització Internacional per a les Migracions, que proporcionaran generadors, refugis, accés a aigua i clíniques de salut mòbils, s'assenyala en la nota. El Govern britànic treballa així mateix amb l'ucraïnès per donar suport a projectes de reconstrucció d'infraestructures, asseguren.

Sunak reafirma el suport del Regne Unit a Ucraïna

Per la seva part, en un missatge a Telegram, Zelenski ha detallat que ambdós han discutit en la seva trobada sobre "els temes més importants tant per als nostres països com per a la seguretat global". "Som més forts i aconseguirem els resultats desitjats", diu el president ucraïnès. "Estic orgullós del suport que el Regne Unit ha brindat a Ucraïna des del principi i avui estic aquí per dir que el Regne Unit i els nostres aliats continuarem recolzant a Ucraïna mentre lluita per posar fi a aquesta guerra bàrbara i assolir una pau justa", ha afirmat Sunak.